Szélesedik a zenei repertoár

2019. január 25. - 09:27 Szeptembertől tovább bővül a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának képzési palettája a mester és a rövid ciklusú képzések terén. Az ország második legnépesebb zenei felsőoktatási képzőhelyén az elmúlt évek fejlesztései révén már profi lemezfelvételek is készülhetnek.

Alapképzésben – a klasszikus kürttől az egyházzene-orgonán és a mélyhegedűn át a zenekar és kórusvezetőig – több mint 20 szakirányt kínál a fiataloknak a debreceni Zeneművészeti Kar. Emellett osztatlan zenetanár- és zeneművész tanárképzésen, illetve előadóművész mesterszakokon is képzik a jövő művészeit.

- Eltökéltek vagyunk abban, hogy minden BA-képzésünkhöz kapcsolódjon mesterszak. Ebben most előre tudunk lépni, hiszen 2019 szeptemberétől újdonságként meghirdethetjük a csellót is. A következő nagy álmunk ezen a területen a hegedű, annak az akkreditációja még folyamatban van – sorolta Lakatos Péter dékán.

Újfajta, úgynevezett rövid ciklusú képzéseket is hirdet a kar a következő tanévre. A lehetőség egyrészt régi típusú diplomával rendelkezők előtt nyílik meg, ők egyéves képzésben vehetnek részt végzettségük megújítása érdekében, más szakterületen (akár angol vagy fizika) pedagógiai diplomát szerzettek pedig 2 év alatt végezhetik el a zenetanári képzést.

A hallgatók a magas színvonalú egyéni képzés mellett az intézmény szimfonikus és gitárzenekarában, kamaracsoportjaiban, vonós és fúvós együtteseiben, kórusaiban is kipróbálhatják magukat, nyaranta pedig bekapcsolódhatnak az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájába. A világhírű programra évről évre több mint húsz országból érkeznek fiatal tehetségek, akik nem csak hazai koncerttermekben, hanem határainkon túl is vendégszerepelnek a Kossuth-díjas zongoraművész-karmester, Vásáry Tamás irányításával.

- Nagyszabású fejlesztéseket is tervezünk erre az évre, melyek egy része már el is kezdődött. Állami forrásból korszerűsítettük a koncerttermünk stúdióját. Az új keverőpult, szoftver, videókamerák és ultramodern mikrofonok beszerzése lehetővé teszi, hogy a csúcsminőségű Steinway zongoránkkal profi lemezfelvételek készüljenek. Emellett régi nagy vágyunk is teljesül, hiszen a tervek szerint nyáron a Liszt terem felújítása is megtörténik – emelte ki a dékán. 

A kar Könnyűzenei Képzési Központját is folyamatosan fejleszti, az évvégi hangszerbeszerzést követően immár három teljesen felszerelt, hangszigetelt próbaterem és a stúdió áll a hallgatók és az oktatók rendelkezésére. A most harmadik szemeszterét kezdő, országosan egyedülálló könnyűzenei kurzus egyre népszerűbb a magyar és külföldi egyetemisták, illetve a külső érdeklődők körében. A jelentkezők egyéni képzésként dob, basszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek és ének közül választhatnak, valamint kötelező zenekari gyakorlaton is részt vesznek a Kőbányai Zenei Stúdió ismert zenésztanárainak irányításával. 
 

Sajtóiroda - TH