Egyetemi díjazott a kultúra napján

2019. január 23. - 09:07 Debrecen Kultúrájáért Díjat vehetett át kedden, a magyar kultúra napján a Déri Múzeum Munkácsy-termében rendezett ünnepségen Váradi Judit zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának egyetemi docense.

Az eseményen köszöntőt mondott Papp László Debrecen polgármestere, Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő, továbbá Duffek Mihály, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány elnöke.

A város kulturális életében kifejtett példaértékű munkásságáért Debrecen Kultúrájáért Díjban részesült Váradi Judit zongoraművész, a Debreceni Egyetem docense.

Váradi Judit 2000-től a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és A Jövő Művészetéért Alapítvány művészeti menedzsere, számos városi zenei program megálmodója. Ő alapította a Nagyerdei Ősz Művészeti Napokat, a nagysikerű és népszerű Konzervatóriumi Esték hangversenysorozatot, a gyerekeknek szóló Hang-Játék-Zene ismeretterjesztő élménykoncerteket, az egyetemistákat célzó „Lélekmelengető” alkalmakat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában, valamint a Vasárnapi muzsika sorozatot a Kölcsey Központban. Művészeti menedzsere az Universitas hangversenysorozatnak. 2007-től az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar szervezője és művésztanára, 2013-tól pedig művészeti igazgatója. 2012-ben a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti és PR-tanácsadója. 2014-ben a Szimfonikus Zenekarok és Együttesek Világszövetsége konferenciájának és fesztiváljának művészeti tanácsadója és szervezője volt. 2018-ban a Vásáry Tamás 85. születésnapjának tiszteletére rendezett 10 napos nyári hangverseny-sorozat szervezője – olvasható a méltatásban.

Ugyancsak Debrecen Kultúrájáért Díjat vehetett át Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes művészeti vezetője, míg Czövek Judit folklórkutató, Éles Bulcsú grafikus, Kiss Árpádné palást- és paszománykészítő, L. Mikecz Ágnes etnográfus és Wrábel Erzsébet képző- és iparművész alkotói ösztöndíjban részesült.

Sajtóiroda – BZs
Fotó: Miskolczi János