Családközpontú szülészet

2019. január 17. - 15:30 Az anya, a baba és az apa is pozitív élményekkel, pszichológiai szempontból is egészségesen hagyja el a kórházat – ez a célja a családközpontú szülészetnek Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász, a szakterület úttörője szerint. A témáról szerdán tartottak tudományos ülést a Debreceni Egyetemen.

- Néhány évtizede még újszerű volt a férj jelenléte a szülőszobában. Napjainkban viszont szinte nincs olyan kismama, akinél ne merülne fel az apás szülés igénye. Az édesanyák szeretnék minél családiasabbá tenni gyermekük születésének körülményeit, és ebben a klinika is partner – mondta a hirek.unideb.hu-nak Póka Róbert.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: a családbarát szülészet megteremtése Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász, klinikai szakpszichológus úttörő munkásságának köszönhető, aki 44 évig dolgozott a klinikán. Tevékenysége ahhoz is hozzájárult, hogy a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Európában elsőként kapott „Bababarát” címet 1992-ben.

- Egy gyermek születése a család minden tagjára hatással van: az anya, az apa és a gyermek életét is hosszú időre meghatározza. A várandósság és a szülés ideje alatti események messzemenően befolyásolják a pszichológiai fejlődést, a személyiségfejlődést és a párkapcsolat alakulását, így a család harmóniáját – fogalmazott Szeverényi Péter.

A szakember elmondta, hogy a családközpontú szülészeti gyakorlatnak arra kellene törekedni, hogy a kismama, az újszülött és az édesapa is pozitív élményekkel, testi és pszichológia szempontból is egészségesen hagyja el a kórházat. Ezt minden szülőszobában el kellene érni. 

Szeverényi Péter szerint ezt a szülésre való jó felkészüléssel lehet megvalósítani: a folyamat során a legfőbb feladat a szüléssel kapcsolatos negatív pszichés tényezők, félelmek csökkentése, vagy pozitívvá alakítása.

- Minden nő képes a szülésre. A felkészítés célja ennek a képességnek a felszínre hozása. Segítség, hogy a nő bízzon önmagában, abban, hogy képes megszülni gyermekét, bízzon a saját szervezete működésében, a körülötte lévő segítők, a családtagok támogatásában – emelte ki a családközpontú szülészet úttörője.

Az idén 70 éves orvos számos debreceni és környékbeli család életében játszott meghatározó, segítő szerepet, kísérve őket a várandósság, a szülés és a szülővé válás nem mindig problémamentes útján.

A Kenézy Villában rendezett tudományos találkozón egykori kollégái, pályatársai, barátai és tisztelői köszöntötték az elismert szaktekintélyt. Az eseményen mutatták be az a limitált kiadású kötetet, amely Szeverényi Péter születésnapja alkalmából jelent meg.

A kiadvány a szakember több évtizedes munkásságába nyújt betekintést, egyebek mellett a genetikai diagnosztika pszichés vetületéről, a várandósság alatti pszichés és szexuális változásokról, valamint az együttszülés pszichológiai hatásairól.

- Terveink szerint tankönyv lesz a kötetből, hogy a szülésznő és pszichológus hallgatók, a medikusok egy magyar nyelvű összefoglalót kapjanak a szülészeti-nőgyógyászati pszichoszomatika területéről –tájékoztatott Kovácsné Török Zsuzsanna szakpszichológus, a kiadvány szerkesztője.

Sajtóiroda-MM