Informatika – pálya perspektívákkal

2019. január 14. - 11:34 Korszerű géptermekkel és kutatólaborokkal, valamint a legmodernebb multimédiás eszközökkel várja a felvételizőket az idén 15 éves Informatikai Kar. A tavaly megújult képzési programoknak kedvező a fogadtatása, egyre népszerűbbek az informatikai szakok a Debreceni Egyetemen.

Alapításának tizenötödik évfordulóját ünnepli idén a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A felsőoktatási intézmény első számítógépét Gyires Béla professzor kezdeményezésére 1967-ben szerezték be a számítástechnika oktatásához, majd az 1972/73-as tanévben a programozó matematikus szakon elindult a számítástechnikai szakemberek képzése is. Az önálló Informatikai Intézet több évtizeddel később, 2003 áprilisában a Természettudományi Karból kiválva alakult meg, amelyből 2004-ben jött létre az Informatikai Kar.

- Az eltelt 15 év alatt jelentős átalakulásokon mentek keresztül a kar képzései, a 2017/2018-as tanévre teljesen megújultak a szakok tantervei. A jelenlegi központi szabályozás jóval nagyobb mozgásteret biztosít, s erre nagy szükség is van, ugyanis egy ilyen dinamikusan fejlődő szektorban gyorsan kell reagálni az új technológiai kihívásokra. Ez valósult meg a megújult képzéseink esetében, amelyek nagyon kedvező fogadtatásra találtak az oktatási piac, a vállalati szektor és a hallgatók részéről is. Növekedett a jelentkezők létszáma az informatikai szakokon, és egyre népszerűbbek az angol nyelvű képzések is. Ma már 400 felett van a külföldi hallgatók száma, ami a diákság több mint ötödét jelenti. A vállalatok is egyre inkább részt akarnak venni leendő munkavállalóik oktatásában. Nőtt az igény a kooperatív képzésekre, azokra a gyakorlatorientált kurzusokra, ahol a cégek munkatársainak közreműködésével a legújabb technológiákat sajátíthatják el, illetve valódi, gyakorlati problémák megoldásán dolgozhatnak a hallgatók – fejtette ki Mihálydeák Tamás dékán.

A kari vezető hozzátette: örvendetes, hogy egyre több lány érdeklődik az informatika iránt, a intézmény minél több diák érdeklődését kívánja felkelteni rendezvényeivel. Ilyen például a félévente megrendezett Informatikai Szakmai Napok, az évente meghirdetett Lányok Napja, ahol több száz középiskolás ismerkedik az informatikai karrier nyújtotta lehetőségekkel. Új kezdeményezés az informatikai pálya népszerűsítésére, illetve a területen dolgozó és kutató nők szakmai kommunikációjának elősegítése céljából a tavaly útjára indított ADA-konferenciasorozat.

- Az a célunk ezekkel a rendezvényekkel, hogy leromboljuk a társadalomban – a diákokban és a szülőkben is – az informatikusokról élő tévképzeteket. Az informatika egy rendkívül szerteágazó terület, amely ma már az élet minden pontján jelen van, a pénzügyi, gazdasági világtól az egészségügyön át az ipari szektorig. Éppen ezért fontos, hogy a lányok is megismerjék az informatikát mint karrierlehetőséget, egyre több szakemberre van szükség a piacon – hangsúlyozta Mihálydeák Tamás.

A képzések megújítása után az infrastrukturális feltételek javítása volt a cél, ezért 2019-re mintegy 70 számítógép beszerzésével 5 géptermet korszerűsítettek, illetve modernizálták a kutatólaboratóriumok berendezéseit. Ezekben, a kar kutatási programjait szolgáló laborokban többek között olyan témákkal foglalkoznak a fiatal kutatók, mint a képfeldolgozás, adatbányászat, BigData, IoT (dolgok internete) és a mesterséges intelligencia, valamint a smart megoldások.

A Debreceni Egyetem Informatikai Karára ebben az évben is a három alapvető informatikai képzés (programtervező informatikus, mérnökinformatikus és gazdaságinformatikus) mellett, informatika tanári, valamint informatikus könyvtáros szakra lehet jelentkezni.

Sajtóiroda - TPL