Növényorvosok szimpóziuma

2018. október 17. - 15:34 A méhek védelméről, környezetkímélő növényvédőszerekről, továbbá új kórokozókról és kártevőkről is tanácskoznak 7 ország szakemberei a Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon. A konferenciát idén 23. alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem agrárkarának Növényvédelmi Intézete.

- Karunkon az élelmiszerbiztonság mellett a növényorvosi területen tanul a legtöbb hallgató, ami összhangban van azzal a tendenciával, hogy napjainkban a termelés mellett az élelmiszerek biztonsága, védelme is egyre nagyobb hangsúlyt kap – emelte ki köszöntőjében Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a DAB székházban tartott szimpózium megnyitóján.

A hallgatók mellett hazai és külföldi kutatók, valamint gyakorló növényorvosok vették sorra a növényvédelem aktuális jelenségeit a 23. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon. Áttekintették többek között az élet fennmaradása szempontjából kulcsszerepet betöltő méhek védelmének lehetőségeit, hogyan lehet mérni és csökkenteni a veszélyeket, melyeket a növényvédőszerek jelentenek rájuk.

Hallhattak emellett a gombák szerepéről is az emberiség fennmaradásában, valamint új kórokozók és kártevők megjelenéséről, terjedéséről, illetve korszerű, környezetkímélő növényvédőszereket ismerhettek meg. Szerepelt még a témák között a növények betegségekkel szembeni ellenállósága, valamint a növényi kivonatok védelmi célú felhasználása.

- Ha növényorvoslásról beszélünk, azon nem csak növényvédőszer-alkalmazást értünk, hanem például biológiai organizmusokat, biológiához igazodó eljárásokat is. Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna. Jó úton haladunk, hogy tevékenységünk megítélésében felzárkózzunk a humán- és az állatorvoslás mellé – mondta Kövics György, a MÉK Növényvédelmi Intézetének egyetemi tanára.

A 23. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum szerdai nyitónapján a hagyományoknak megfelelően átadták a „Gulyás Antal emlékérem a növényvédelemért”-díjat. Az elismerést idén Kiss László növényorvosnak, a Hajdú-Bihar Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökének ítélték oda.

A kamara Hajdú-Bihar megyei Területi Szervezetének „Kiváló Növényorvos” kitüntetését ezúttal Kollár Miklós növényorvos, valamint Ozsváth István tormatermesztő, búzafűtermelő vehette át.

A konferenciára Egyiptomból, Indiából, Németországból, Szlovákiából, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek kutatók, akik a hazai kollégákkal együtt szekcióüléseken ismertették szakterületük újdonságait. A debreceni Növényvédelmi Intézet hagyományos éves rendezvénye csütörtökön szakmai kirándulással zárul.

 

Sajtóiroda - TH