Kétszáz külföldi tanult magyarul

2018. augusztus 13. - 13:12 Véget ért a Debreceni Nyári Egyetem idei egy hónapos nyári kurzusa, amelyen mintegy 200 diák tanulta a magyar nyelvet, és ismerkedett a magyar kultúrával. A diákok 37 országból érkeztek, ebben az évben a kínaiak voltak a legtöbben.

Összesen százhatvanan kaptak tanúsítványt a négy hét alatt, és a diákok egyharmada kiváló minősítéssel zárta a kurzust. Az írásbeli zárótesztek után a hallgatók szóbeli teljesítményét is értékelték a csoportban tanító tanárok. Voltak kezdő és anyanyelvi szintű csoportok is, utóbbiban a legprofibbak tanultak.

- Talán ebben az évben volt a legtöbb magas szinten beszélő diákunk, a tanításuk pedig igazi kihívás a kollégáknak. Speciális tananyagokat állítottak nekik össze, hiszen számukra nincs tankönyv – mondta  Szaffkó Péter igazgató.

A magyar nyelvet jól beszélő hallgatóknak általában az egyik, vagy mindkét szülője magyar, de külföldön élnek, és elsősorban az olvasásban vagy az írásban van szükségük segítségre, új tudásra.

Ebben az évben is a folklórestek voltak a legnépszerűbbek. A hallgatók hajdúsági, felvidéki, Kalocsa-vidéki és moldvai népdalokat, táncokat tanultak, a vacsora pedig mindig az adott tájegység tipikus étele volt. Az érdeklődők felpróbálhatták a népviseletet is, és festhettek köveket, kavicsokat, amelyeket magukkal vihettek emlékbe.

A szervezők szerint nagyon sikeresek voltak a kurzus „extra” szakmai és szabadidős programjai is; a fonetika óra, az irodalmi est, a „magyar konyha”, ahol magyar ételek elkészítését tanulták meg a résztvevők, a biciklitúra, az éjszakai városnézés és a zsidó negyed meglátogatása.

- A nagy érdeklődés miatt azt tervezzük, hogy jövőre bővítjük a kínálatot, mert azt szeretnénk, ha mindenki kedvére válogathatna a színes programok között – jegyezte meg Szaffkó Péter igazgató.

A programokon olyanok is részt vettek, akik a nyári egyetem rendezéséről, koordinálásáról tanulnak. A csoport egy pályázat keretében érkezett Debrecenbe, és szervezőként, illetve megfigyelőként is részt vett a rendezvényeken, majd együtt értékelték azt az intézmény dolgozóival.

Sajtóiroda