Indul a kollégiumvadászat

2018. július 03. - 10:13 Már csak három hét, és kiderül felvettek-e, ideje átgondolni, hol szeretnél lakni a diplomaszerzésig! A Debreceni Egyetem ebben is segít: 13 kollégium több mint 1300 férőhelyére pályázhatnak a gólyák.

Nem kell a lakhatás miatt aggódnia a Debreceni Egyetem hallgatóinak, ugyanis több mint 4800 férőhely közül választhatnak igényeiknek és pénztárcájuknak megfelelően, ezek közül 1329 ágy jut az elsőéveseknek. Debrecenben tizenegy, Hajdúböszörményben és Nyíregyházán pedig egy-egy igényes, jól felszerelt kollégium várja a diákokat.

- A legtöbben a nagy hallgatói létszámú karok közvetlen közelében lévő Campus Hoteltbe és a Kossuth Lajos Kollégiumokba jelentkeznek, melyek 2-3 ágyas elhelyezést biztosítanak. Tavaly elkészült a Veres Péter Kollégium felújítása, így már ott is modern környezetben tölthetik a kollégisták az egyetemi éveket. Emellett a tanév során sokmilliós eszközberuházást valósítunk meg, ennek keretében lecseréltük az elhasználódott technikai berendezéseket (mosógépek, hűtőgépek, mikrohullámú sütők) és a bútorokat, a beépített bútorzatot pedig felújíttattuk. A nyári hónapokban további jelentős festési, felújítási munkák várhatóak, amelyek gyakorlatilag minden kollégiumunkat érintik – tájékoztatott Csiszár Imre, az egyetemi kollégiumok igazgatója.

Az egyik legfontosabb szolgáltatás, az internet minden kollégiumi szobában elérhető, ahogy most már szinte minden kollégiumban kiépült a vezeték nélküli hálózat is – utoljára a Kossuth Lajos Kollégiumokban és a Campus Hotel A épületében. Minden kollégiumban vannak konyhák főzőlapokkal, sütőkkel, mikróval, a mosási, szárítási, vasalási lehetőségek mellett. A legtöbb kollégiumhoz tartozik egy vagy több kerékpártároló, a nyugodt felkészülésre pedig az elkülönített tanulókban van lehetőség. Emellett számos egyéb szolgáltatás: konditerem, tornaszoba, klubterem, TV-terem áll a kollégisták rendelkezésére ingyenesen vagy kedvezményes áron.

- Egyes kollégiumokban uszoda és bowling bár is várja a hallgatókat, és nagyon népszerűek a kültéri sütőhelyek is. A legfontosabb azonban az, hogy a kollégisták közösségi életét a helyi kollégiumi kulturális bizottságok szervezik, akik vidám és tartalmas programokkal várják a diákokat egész tanévben – részletezte az igazgató.

Az egyetem jelenleg jogviszonnyal rendelkező hallgatói részére a jelentkezés lezárult, az illetékes Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottság már döntött a kérelmekről, a határozatok a koli.unideb.hu honlapon elérhetők. Mindazok, akik nem nyertek felvételt, vagy nem oda, ahová elsősorban szerettek volna, méltányossági vagy jogorvoslati kérelmet nyújthatnak be a határozat közzététele utáni 15. napig, illetve feliratkozhatnak a várólistára. Ilyen esetekre minden kollégiumban vannak fenntartva férőhelyek.

Az elsőévesek kollégiumi felvételi eljárása a július 25-i ponthúzás után indul. A gólyák a koli.unideb.hu honlapon keresztül kitöltött, kinyomtatott és aláírt jelentkezési lappal és szociális igazolásokkal ellátott pályázatukat postán küldhetik be augusztus 10-ig. A kérelmeikről augusztus 16-án dönt a bizottság.

A kérelmeket a beérkezett igazolások – családszerkezet, egy főre eső éves bruttó jövedelem, a képzés és a pályázó lakhelyének távolsága, esetleges rendkívüli egészségügyi helyzet – alapján pontozzák és bírálják el.

Sajtóiroda - TB