Szívgyógyászok rangos konferenciája

2018. február 26. - 10:00 Az iszkémiás szívbetegségek új prevenciós és terápiás lehetőségeiről lesz szó a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napokon. A kongresszust a Debreceni Egyetem szakembereinek részvételével február 28. és március 3. között rendezik a Kölcsey Központban.

A szívgyógyászat aktualitásaival foglalkozó több mint két évtizedes múltra visszatekintő konferencia a régió legnagyobb létszámú kardiológiai eseménye. Az országos hírű és jelentőségű továbbképző fórumot Édes István és Czuriga István kardiológus professzorok 1995-ban négyszáz résztvevővel indították útjára a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikája és a Debreceni Járóbeteg Kardiológiai Intézet közös szakmai szervezésében. Az érdeklődők száma azóta többszörösére nőtt. Az idei, XXIII. Debreceni Kardiológiai Napokra csaknem ezer látogatót – elsősorban kardiológusokat, belgyógyászokat, háziorvosokat – várnak. A konferencián a szakma legkiválóbb képviselői, többek közt a Debreceni Egyetem szakemberei tartanak előadásokat a kardiológia aktuális kérdéseiről.

- Idén nagy hangsúlyt fordítunk az iszkémiás szívbetegségekre, mivel hazánkban a koszorúér-betegségben szenvedők száma jelentősen meghaladja az európai átlagot, és ez az egyik vezető halálok. A kardiovaszkuláris betegek közül a legtöbben valamilyen iszkémiás szívbetegségben szenvednek, ezért ez a kongresszus egyik kiemelt témája. A prevenciós és a rehabilitációs lehetőségek mellett szó lesz a stabil koszorúér-betegség komplex kezelési módjairól, valamint az akut koszorúérbeteg-ellátás aktualitásairól is – mondta az unideb.hu-nak Csanádi Zoltán.

A Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója, a konferencia elnöke hangsúlyozta: az orvoskongresszus különös fontosságát az adja, hogy az észak-kelet-magyarországi régió orvosainak az új kardiológiai eljárások és szakmai irányelvek átadásával folyamatos szakmai továbbképzését biztosít.

- Minden évben vannak esetprezentációk. Ezek nagyon népszerűek, mivel egy-egy konkrét eset bemutatása értelmezhetőbbé teszi, közelebb hozza az elméleti ismereteket. A résztvevő szakemberek így azonnal a saját betegeikhez tudják kötni a hallottakat. A guideline szekció az előző évben megjelent Európai Kardiológus Társaság ajánlásairól szól, valamint beszámolunk az előző év nagy európai és amerikai kardiológus kongresszusain ismertetett legfontosabb új eredményekről, és sok szó esik majd az újabb alvadásgátló szerekről – sorolta a kongresszus jelentős programjait Csanádi Zoltán.

A XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok február 28. és március 3. között lesz: a szerdai echokardiográfiás preszimpózium a Debreceni Egyetemen, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán lévő Auguszta előadóban, a csütörtöktől szombatig tartó szakmai előadások pedig a Kölcsey Központban.

Sajtóiroda-MM