Évindító szenátusi ülés

2018. február 12. - 08:47 Külföldi delegációk látogatásáról és az egészségügyi szakdolgozók béremeléséről is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának február 8-ai ülésén. A testület több új együttműködési megállapodás megkötéséről is döntött.

- Decemberben és januárban zajlottak a Debreceni Egyetem nagy GINOP-pályázatainak helyszíni ellenőrzései, kiemelt figyelmet kapott a legnagyobb, a Felsőoktatás és Ipar Együttműködési Központ projekt. Mindegyik ellenőrzés sikeresen zárult, az ellenőrök nagy megelégedéssel nyugtázták, hogy az egyetemen valós együttműködések és valós eredmények születnek – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor beszámolójában a Szenátus február 8-ai ülésén.

A rektor felidézte, hogy januárban az iráni nagykövet járt az intézményben, aki Pintér Ákos rektorhelyettessel és Vecsernyés Miklós dékánnal egyeztetett energetikai és gyógyszeripari együttműködési lehetőségekről. Szilvássy Zoltán beszámolt egy kínai delegáció látogatásáról is, akik a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén szeretnének együttműködni az egyetemmel, különös tekintettel a mangalicatenyésztésre. Mint mondta: az egyetemi agrárkabinet következő ülésén ezzel a témával is foglalkozik majd.

- Jelenleg több kormány-előterjesztés van vagy volt napirenden az intézménnyel kapcsolatosan, köztük egy nagy ifjúsági sport rendezvény – tájékoztatott Szilvássy Zoltán. Ennek kapcsán Bács Zoltán kancellár elmondta, hogy a Debreceni Egyetem a Miskolci Egyetemmel közösen, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség koordinálásával, a városok és a kormány támogatásával pályázott a 2022-es vagy 2024-es Európai Egyetemi Játékokra, melynek rendezéséről áprilisban Madridban döntenek.

A kancellár beszámolójában kiemelte, hogy a vagyongazdálkodási terv és beszámoló készítése mellett folyamatban van az idei költségvetés tervezése, amelyről – ha megérkeznek az adatok a kiválósági támogatásról – már a március eleji szenátusi ülésen tárgyalhat a testület.

- A kormány előrehozta az őszre tervezett egészségügyi szakdolgozói béremelést, visszamenőlegesen január 1-re, amely fontos számunkra, hiszen több ezer egészségügyi szakdolgozó van a rendszerünkben – hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár.

A testület február 8-ai ülésén egyetemi tanári pályázatokat rangsorolt, professor emeritusi és doctor honoris causa címek adományozásáról döntött, valamint több szabályzatát is módosította. Utóbbiak nyomán a Bölcsészettudományi Karon funkcionális szervezeti egységként létrejött az Orosz Központ, a Műszaki Karon pedig a Beckhoff  Automatizálási Kihelyezett Tanszék.

A Szenátus támogatta az együttműködési keretmegállapodás kötését a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal. Ennek kapcsán Berényi Elvin, a Klinikai Központ elnöke kifejtette, hogy a kórház február óta üzemelteti diagnosztikai központját az ország egyetlen PET-MR-berendezésével, így az oktatásra, kutatásra, egészségügyi szolgáltatásra is kiterjedő megállapodás nagy lehetőséget rejt magában. Ugyancsak közös kutatásra és pályázati tevékenységre irányul az az együttműködési megállapodás, amelyet a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel köt a Szenátus támogatásával az egyetem.

Sajtóiroda - TPL