Könnyűzene felsőfokon

2017. december 15. - 15:51 Hazánkban egyedülálló könnyűzenei kurzust indít a Debreceni Egyetem a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen. A következő szemesztertől választható tantárgyat a tervek szerint hamarosan alapszakká fejlesztik, a debreceni kurzuson a stúdió-alapító Póka Egon is oktat majd.

- A Debreceni Egyetemen a Zeneművészeti Kar hallgatóin kívül is számtalan tehetséges diák játszik valamilyen hangszeren, vagy szeretne ezzel foglalkozni. Erre reagálva léptünk kapcsolatba a Köbányai Zenei Stúdióval, hogy egy könnyűzenei képzés indításáról közösen gondolkodjunk, és amelynek alapjait ma hivatalosan is letesszük – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a képzés indításáról szóló szerződés pénteki aláírásán.


Az együttműködés értelmében már a következő félévben jelentkezhetnek a Debreceni Egyetem hallgatói a szabadon választható tantárgyként meghirdetett könnyűzenei kurzusra.

- Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyek összekötik az egyetemi polgárságot, a közösséget. Ilyen a sport mellett a zene is. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a kurzust először akkreditált szakká fejlesszük, és később akár zenei menedzser, vagy hangmérnök képzések indításán is gondolkodunk. Mindehhez már rendelkezésre áll az infrastruktúra is egy Füredi úti épületünkben – hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár.

A képzésben résztvevő Kőbányai Zenei Stúdió húsz éve működik és több ezer kiváló zenészt nevelt.


- Megtiszteltetés és próbatétel is egyben, hogy egy ilyen mérhetetlen tradíciókkal rendelkező intézménnyel léphetünk kapcsolatba. Számunkra a legfontosabb, hogy professzionális tudást és megfelelő közeget nyújtsunk azoknak a tehetségeknek, akik szeretnének komolyan foglalkozni a könnyűzenével. Számunkra az a komolyzene, amit komolyan vesznek – emelte ki Póka Egon, a stúdió ügyvezető igazgatója.

A kurzuson a Zeneművészeti Kar és a Kőbányai Zenei Stúdió tanáraitól sajátíthatják el a hallgatók a könnyűzenei alapokat, egyéni hangszeres és zenekari órákon.

-  A könnyűzenét is a klasszikus módszerekkel lehet megtanulni. Erre alapozva indítottuk el annak idején a Kőbányai Zenei Stúdiót, ami középfokú intézményként működik és mostanáig a könnyűzenei területen elérhető legmagasabb szintű képesítést adta Magyarországon. Ezért is jelentős előrelépés a Debreceni Egyetem által elindított kurzus - mondta Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára.

A hallgatók dob, basszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek és ének közül választhatnak majd.

- Történelmi jelentőségű hazánkban ez a mai nap, hiszen sokáig óriási szakadék állt a klasszikus és a könnyű zenészek között. Hisszük, hogy a zene világában csak két kategória létezik: a jó és a rossz zene. Ezen a kurzuson értékek születhetnek, ezért szeretnénk minden hallgató, még a külföldi diákok számára is elérhetővé tenni a könnyűzenei képzést, amit angol nyelven is meghirdettünk – tájékoztatott Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja.


A diákok ismereteket szerezhetnek a könnyűzenei stílusokban alkalmazott hangszerek használatáról, az énektechnikáról, a zenekari munka sajátosságairól, az élő koncertek technikai és zenei követelményeiről, továbbá megtanulhatják, hogyan kell stúdiófelvételt készíteni. Az egyetem a szakmai program felügyeletével és a szakalapítás előkészítésének koordinálásával Duffek Mihályt, a Zeneművészeti Kar professzorát bízta meg, a képzésben a tervek szerint részt vesz többek között Póka Egon, Csiszár Péter és Tornóczky Ferenc is. Az előzetes visszajelzések alapján az első szemeszterben körülbelül 40 diákra számítanak. A könnyűzenei kurzust mostantól minden tanévben meghirdeti a kar, és a tapasztalatokból építkezve közben folyamatosan dolgoznak a könnyűzenei alapszak megalapításán.

A kurzusra január 17-ig lehet jelentkezni a Zeneművészeti Kar honlapján, a szintfelmérő felvételit január 19-én tartják. További információ: music.unideb.hu

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara több mint 200 hallgatójával és 60 oktatójával az ország második legnépesebb zenei felsőoktatási képzőhelye a Zeneakadémia után. Alapképzésben a klasszikus orgonától a fagotton és éneken át az egyházzene-kórusvezetésig összesen több mint húsz szakirányt választhatnak a fiatalok.

 

Sajtóiroda-TB