Segítség a fogyatékkal élőknek

2017. december 12. - 12:17 Nagy értékű eszközöket adományozott a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja a Tankcsapda zenekarral, a megyei önkormányzattal és egy céggel közösen a Fogyatékosokat Ellátó Intézménynek. A műszereket hétfőn adták át.

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) az egészségügyi-karitatív tevékenysége mellett kiemelten kezeli a Debrecenben, illetve a megyében élő hátrányos helyzetű családok, gyermekek segítését. Minden karácsony előtt orvosaikkal és orvostanhallgatókkal látogatnak el a régió gyermek- és csecsemőotthonaiba, ahol az orvosi vizsgálatok mellett mintegy 10 tonna élelmiszert, játékot, ruhát, gyógyszereket, pelenkát osztanak szét. A Debreceni Szociális Szolgáltató Központ Böszörményi úti Fogyatékosokat Ellátó Intézményét is rendszeresen támogatják.

- Általában tartós élelmiszert és ruhát adományozunk az intézménynek. Most azonban egy példaértékű összefogásnak köszönhetően mintegy 3 millió forint értékben orvosi-diagnosztikai eszközöket támogatjuk az itteni munkát – ismertette Késmárky András, a DEKOM elnöke.

Az összefogásban a megyei önkormányzat, egy cég és a Tankcsapda zenekar is részt vett. A debreceni együttes egy televíziós vetélkedőben nyert pénzt ajánlotta fel a jótékony célra.

A nagy értékű eszközöket, a monitorokat, a nagy teljesítményű szívóberendezést, a sterilizáló gépet és a betegemelőt a hétfői ünnepségen adták át az intézménynek, ahol középsúlyosan-, súlyosan és halmozottan sérült gyerekeket és felnőtt korúakat gondoznak. Jelenleg 152 ellátott van az intézményben. 

- Van olyan osztályunk, ahol a kollégáim olyan egészségügyi ápolói munkát végeznek, mint egy kórházban. Ellátottaink 24 órában ágyban fekszenek, szondával táplálják őket, légzésüket is figyelni kell. Az ő ellátásukhoz ezek az eszközök nagyon nagy segítséget nyújtanak a hétköznapokban és lehetővé teszik azt, hogy a jövőben még magasabb színvonalú gondozást, ápolást végezzünk az intézményben – mondta Ferencziné Kun Beáta, a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ vezetője.

A hivatalos átadó után a Mikulás krampuszaival és a DEKOM mentőkutyáival közösen osztotta ki ajándékait a gyerekeknek. A DEKOM meglepetései mellett, az Egyesült Államok nagykövetségének képviselői is elhozták az általuk összegyűjtött játékokat. A gyerekek az adományokat egy zenés műsorral köszönték meg. 

Sajtóiroda-CzA