Kenézy Gyulára emlékeztek

2017. november 28. - 14:01 A szülész-nőgyógyász életét, szakmai munkásságát elevenítették fel, és szellemi hagyatékát mutatták be a Kenézy-emléknapon. A rendezvényt a Debreceni Egyetem és a Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör Egyesület közösen szervezte.

Kenézy Gyula szobránál az Általános Orvostudományi kar dékánja idézte fel a professzor kiemelkedő tevékenységét. Mátyus László emlékeztetett arra, hogy Kenézy Gyulának nagy szerepe volt abban, hogy létrehozták a Debreceni Tudományegyetemet. 1918-ban pedig Verzár Frigyessel, Orsós Ferenccel és Vészi Gyulával megalapították az Orvostudományi Kart, melynek első dékánja, majd 1919-től 1920-ig az egyetem rektora volt. 1924-ben az intézmény díszdoktorává avatták.

- A mai kor számára életének, tevékenységének üzenete az, hogy nem csak a szűkebb szakmánkkal kell foglalkozni, hanem tenni kell a tágabban értelmezett közösségért is. Nem csak a saját előrehaladásunk, hanem a mellettünk, értünk dolgozók segítése is elsőrendű feladat – emelte ki a dékán, majd hozzátette: a Debreceni Egyetemnek és az Általános Orvostudományi Karnak is fontos feladata Kenézy professzor emlékének ápolása.

A beszédet követően a megemlékezők elhelyezték koszorúikat Kenézy Gyula szobránál.

Az ünnepség a Kenézy Villában folytatódott, ahol Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke köszöntő beszédében kiemelte: Kenézynek küldetése volt.

- Budapesten adott volt számára a karrierlehetőség, ő mégis visszatért a Hajúságba, és ezzel kezdetét vette életének egy rendkívüli teljesítményekben bővelkedő szakasza – fogalmazott Berényi Ervin. A Klinikai Központ elnöke hangsúlyozta: Kenézy Gyula élete és tevékenysége példa lehet az utódok számára.

- 100 év távlatából hasonló feladataim vannak, az orvosképzés lehető legmagasabb szinten történő művelése. Ez kizárólag a lehető legmagasabb szintű betegellátó tevékenységen alapulhat. Számos kihívás áll előttünk, amelyeket orvosi hivatásunk, eskünk szem előtt tartva kell megoldani, küldetésünket csak egyféle szentség vezérelheti, a beteg. Tisztában kell lenni a gazdasági és politikai környezettel, de hiszem, hogy minden korban és helyzetben meg lehet, és meg kell találni a megfelelő megoldásokat, a megfelelő kompromisszumokat – jelentette ki Berényi Ervin.

A köszöntő beszéd után Póka Róbert, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, Gaál Botond egyetemi tanár, Papp József helytörténész, Kapusz Nándor főtanácsos és Mudrák József egyetemtörténész tartott előadást Kenézy Gyula szellemi hagyatékáról, életéről, tevékenységéről.

Az ünnepségen Kapusz Nándor főtanácsos a Debreceni Egyetemnek ajándékozott egy 1930-as szülésznői oklevelet Kenézy Gyula eredeti aláírásával.

Kenézy Gyula 1931. november 26-án halt meg gégerákban. Az emléknapot minden évben halálának napjához kapcsolódóan tartják.

Sajtóiroda-CzA