Képeken a Barca magyar legendája

2017. november 20. - 10:01 Debrecenbe érkezett Kubala Lászlónak, az FC Barcelona legendás labdarúgójának életét, pályafutását bemutató vándorkiállítás. A 90 évvel ezelőtt született kiváló játékos emléke előtt tisztelgő, Kubala 90 című tárlat két hétig tekinthető meg a Debreceni Egyetemen.

Kovács Barnabás barcelonai főkonzul közbenjárásával érkezett a kiállítás Magyarországra az FC Barcelona múzeumából. A tárlat november 17-ei sajtóbemutatójának helyet adó Nagyerdei Stadionban a főkonzul elmondta: Kubala László személyét hatalmas tisztelet övezi Barcelonában, nemzeti legendaként, hősként tekintenek rá. Hozzátette: az FC Barcelona stadionjánál, a Camp Nounál egyedül neki állítottak szobrot, és a klub szurkolói őt választották a 20. század legjobb barcelonai játékosának.

- Magyarországon kevéssé ismerik a pályafutását, a vándorkiállítás ugyanakkor hozzájárulhat ahhoz, hogy az itthoni futballszerető közvélemény is képet kapjon arról, milyen fantasztikus labdarúgó volt Kubala. Három válogatottban – a magyarban, a csehszlovákban és a spanyolban is játszott -, majd tizenegy évig volt spanyol szövetségi kapitány – tette hozzá a főkonzul.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja elmondta: a kiállítást, amely fotókon mutatja be a kivételes tudású játékos karrierjét, november 20-ról – hétfőtől – két héten át láthatják majd az érdeklődők az egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában (Debrecen, Dóczy József utca 28.). A kancellár kitért arra is, hogy szerkesztőként vállal szerepet abban az ötkötetes, a világ labdarúgását bemutató könyvsorozatban, amelynek szerzői Dénes Tamás, Sándor Mihály és Bába Éva, és amelyben Kubala László életét, pályafutását is részletesen bemutatják majd.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere a 2002-ben elhunyt Kubala Lászlót olyan példaképnek nevezte, akinek az életútját ismerni kell, akire a fiatalok ma is felnézhetnek.

Egy valódi spanyol futballrajongó is megjelent az eseményen: Guillermo Palao Moreno, a Valenciai Egyetem rektorhelyettese, aki egy tanácskozáson tartózkodik éppen a Debreceni Egyetemen. Mint elmondta, Kubala László az egyik legnagyobb „ász” a spanyol futball történetében, s szinte elképzelhetetlen, mennyire híres volt, s mennyire az ma is Spanyolországban.

Debrecen.hu