Harminc év eredményei

2017. november 17. - 14:12 A Debreceni Egyetem idén 30 éves Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszékének alapítóját köszöntötték azon a tudományos ülésen, amely pénteken kezdődött a DAB Székházban. A fórum központi témája a medencesérülések ellátása és kezelése.

Az ország első vidéki traumatológia tanszékének 1987-es megalapítására emlékeztek október 17-én, a kétnapos szakmai találkozó megnyitóján. A jubileumi tudományos ülésen az eltelt három évtized mérföldköveinek felidézése mellett napjaink jelentős változásai is szóba kerültek.

- A július elsejével megvalósult kórházi integráció óta olyan együttműködések kialakításán dolgozunk, ahol a Klinikai Központ és az immár egyetemi kórházként működő Kenézy úgy tudja betölteni funkcióját, hogy a betegellátás, oktatás és kutatás területén zavartalanul tudjanak működni - fogalmazott Lampé Zsolt, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház igazgatója.

Az ünnepi tanácskozáson Turchányi Béla, a kórház traumatológia osztályának főorvosa és az Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszékének jelenlegi vezetője köszöntötte a tanszék alapítóját, az idén 90 éves Záborszky Zoltánt.

Példaértékűnek nevezte azt a hitet, meggyőződést és tenni akarást, amit a professzor a tanszék első vezetőjeként tanúsított.

Mátyus László dékán ünnepi beszédében méltatta Záborszky professzor életútját, szakmai pályafutását és az Általános Orvostudományi Kar nevében megköszönte a szakember oktató, nevelő és gyógyító tevékenységét.

A Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék 30 éves jubileuma alkalmából tartott kétnapos tudományos ülés kiemelt témája a medencetörések ellátásának legújabb eredményei. A témában nemcsak a Debreceni Egyetem szakemberei tartanak előadásokat, hanem az ország számos kórházából, valamint az Egyesült Arab Emirátusokból és Nagy-Britanniából is érkeztek előadók. A kongresszust a Magyar Traumatológus Társaság Észak-kelet Magyarországi Szakcsoportja, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszéke, valamint a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztálya szervezte.

 

Fotó: Derencsényi István

 

Sajtóiroda-MM