Képzési központ a duális hallgatóknak

2017. november 16. - 16:53 A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának duális villamosmérnök szakos hallgatói is abban az új központban végezhetik vállalati gyakorlatukat, amelyet csütörtökön adtak át az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. debreceni telephelyén.

A villamos szakma teljes spektrumát lefedi az az új képzési központ, amelyet az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködve alakított ki. A november 16-án átadott intézményben három, integrált oktatási módszerek alapján felépített programban vehetnek részt azok a fiatalok, akik a villamos szakmában szeretnének elhelyezkedni: a középszintű képzésben résztvevő villanyszerelő tanulókat, a Debreceni Egyetem és az E.ON duális képzését választó hallgatókat, illetve a vállalat mérnök gyakornoki képzéséhez csatlakozó friss diplomás szakembereket is várják.

- Ez egy fontos mérföldkő a cég életében, meghatározó lépést tettünk a jövő szakembereinek képzéséért – hangsúlyozta Haraszti Judit, az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes nyitóeseményen. Hozzátette: a város, az egyetem, a szakképzési centrum, valamint a vállalat összefogása jól mutatja, hogy a műszaki szakemberek és mérnökök képzése nem az E.ON magánügye.

- A műszaki pálya jelentős technikai és piaci változás előtt áll. A hálózatot úgy kell fejleszteni, hogy megfeleljen a jövő kihívásainak, ehhez pedig megfelelő szakemberképzésre van szükség. Egy vállalat egyik legmeghatározóbb értéke a munkatársak szakmai hozzáértése, magasszintű képzettsége és naprakészsége, éppen ezért a tudásra költeni a legjobb befektetés. Mi a jövő szakemberei közül a legjobbakat keressük, ehhez pedig már a képzésüknél is jelen kell lennünk – fogalmazott Haraszti Judit.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy az új tanműhelyek nem csak a cégek érdekeit szolgálják, hanem az oktatási intézményekét és a város gazdaságfejlesztési törekvéseit is, hiszen a duális képzés alapja a megfelelő gyakorlat megszerzése.

- Ez az oktatási forma mindenkinek jó, hiszen a képzési idő során a diákok és hallgatók megismerik a vállalati kultúrát, az egyes munkafolyamatokat, így a cégek teljes értékű munkavállalóval gazdagodnak a képzés után. Az oktatási intézmények megfelelő helyszínt és szakképzett oktatókat kapnak a gyakorlati képzéshez, a diákok pedig versenyképes tudást szerezhetnek, és biztos állás vár rájuk a végzést követően – sorolta Barcsa Lajos.

Az alpolgármester hozzátette: a város növekedéséhez olyan diákokra van szükség, akik el tudnak majd helyezkedni a betelepülő vállalatoknál, amelyek részéről egyre nagyobb az igény a műszaki végzettségű szakemberek iránt.

Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja felidézte, hogy az E.ON egyike volt azoknak a vállalatoknak, amely már az első évben, 2016 őszén csatlakoztak a duális képzéshez. Akkor 4 hallgatóval kötöttek szerződést, majd a 2017-es tanév kezdetekor újabb 4 hallgatóval.

- A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara saját modellt hozott létre a duális képzéshez: a hallgatók hétfőtől szerdáig az egyetemen, csütörtökön és pénteken a vállalatnál vannak, így az elméleti és gyakorlati munka folyamatosan kiegészíti egymást. Ez hatalmas áldozatot jelent a vállalat részéről, hiszen a termelésből kell szakembert elvonni az oktatásba. Ők nemcsak oktatók, tanárok, mentorok, tutorok, hanem sokszor coach-ok és szinte már családtagok az igen feszített menetrendben dolgozó és tanuló hallgatók életében. Az E.ON-nak ez a fejlesztése azt az üzenetet is magában hordozza, hogy a vállalatnak hosszú távú tervei vannak az egyetemmel, ez pedig jó hír, mert véleményünk szerint ma már nem létezik versenyképes mérnökképzés duális képzés nélkül – jelentette ki Kun Ferenc.

A dékán hozzátette: a vállalat tapasztalt szakemberei mesteroktatóként tartanak speciális kurzusokat az energetika és az erősáramú hálózatok működtetése kapcsán. Ennek a következő lépése lesz a Villamos-energetikai Kihelyezett Tanszék létrehozása, majd arra alapozva a tervezett villamosmérnöki mesterképzésben erősáramú specializációt indítanának, amelyben ugyancsak szorosan együttműködnének az E.ON-nal.

Hüse Attiláné, a Debreceni Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese elmondta, hogy az intézmény elkötelezett a villamosképzés fejlesztése iránt.

- A villanyszerelők esetében is kiemelten fontos, hogy elméleti tudásuk mellé a megfelelő gyakorlati ismereteket is elsajátítsák. A Képzési Központ létrehozásával nagy lehetőséget kapnak a tanulók, hiszen valós vállalati élményekre tehetnek szert és már tanulmányaik során szocializálódhatnak a munka, a vállalat világába – húzta alá Hüse Attiláné, aki hozzátette: a mostani kezdeményezés vonzóbbá teszi ezt a képzést, és reményeik szerint jelentős számban sikerül a diákokat beiskolázni erre a hiányszakmára.

Sajtóiroda - TPL