A cukorbetegség veszélyei

2017. november 14. - 12:21 Végtag-amputáció, infarktus, veseelégtelenség - ezek lehetnek a cukorbetegség szövődményei. November 14-én, a diabétesz világnapján a megelőzés és a szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Magyarországon tíz év alatt megduplázódott a cukorbetegek száma. Jelenleg mintegy 800 ezer diabéteszest tartanak nyilván, de csaknem ugyanennyien vannak azok, akik nem is tudnak a betegségükről. 

- A cukorbetegség évekig is tünetmentes lehet, és mire a beteg orvoshoz kerül, akár már súlyos szövődményekkel is számolnia kell. Romolhat a látás, veseelégtelenség alakulhat ki, illetve nő a szívinfarktus és az érszűkület kockázata, ami a végtag amputációjához vezethet – hangsúlyozta Petró Gizella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főorvosa.

A korai felismeréssel és kezeléssel a szövődmények kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető. Bizonyos tünetek, mint például a szájszárazság, a bőrviszketés, a végtagok zsibbadása felhívhatják a figyelmet a betegségre.

- Aki ezeket a tüneteket észleli, forduljon szakemberhez, hogy időben elkezdhessük a kezelést. Fontos, hogy akinek a családjában már fordult elő cukorbetegség, akiknél korábban terhességi cukorbetegség alakult ki, a túlsúlyosok és a magas vérnyomásban szenvedők évente egyszer ellenőriztessék a vércukorszintjüket - hívta fel a figyelmet a szakember.

A Kenézy-kórházban 1980 óta működik diabétesz szakrendelés, ahol mintegy 3000 beteget gondoznak. A terápiás lehetőségek az utóbbi években sokat fejlődtek.

- Az 1-es típusú cukorbetegeknél a csúcsterápiát az inzulinpumpa-kezelés jelenti, amely az új technikai lehetőségek révén, folyamatos vércukorméréssel együtt egyre inkább megfelel a mesterséges hasnyálmirigy működésének. A 2-es típusú diabétesz kezelésében pedig olyan újdonságokat tudunk alkalmazni, amelyek a vércukorszint-mérséklő hatáson túl segítenek a testsúlycsökkentésben, illetve a későbbiekben az inzulinterápia velejárójaként a testsúlygyarapodás kivédésében – ismertette Petró Gizella.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy rendszeres mozgással, a normál testsúlyra való törekvéssel, szénhidrát-, illetve zsírszegény étrend kialakításával csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának veszélye. 

 

Világnap Debrecenben - sétával, előadásokkal és szűrésekkel

A diabétesz világnapját minden évben november 14-én, az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján tartják. Ehhez kapcsolódva Felszeghy Enikő, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének adjunktusa a cukorbeteg gyermekek hozzátartozóinak tartott előadást a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és a Hajdúsági Diabetes Egyesület által szervezett debreceni  programsorozaton, november 4-én. A rendezvényre Magyarország több városából mintegy 500-an érkeztek.

Az eseményen a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai végeztek vérnyomás- és vércukormérést, a szűrővizsgálatokon több mint 150-en vettek részt.  A program zárásaként a résztvevők kék léggömbökkel sétáltak a Nagyerdőn, ezzel is felhívva a lakosság figyelmét a cukorbetegségre, a szűrés és a kezelés fontosságára.

Sajtóiroda-CzA