Debreceni kutatások a V4-ek előtt

2017. november 13. - 09:26 Meggyet, diót, különböző söröket, bébiételeket és pékárukat érintő kutatásaikkal mutatkoztak be a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar PhD-hallgatói Nyitrán, a visegrádi országok egyetemeinek élelmiszeres találkozóján.

Előadásokat tartottak és posztereket mutattak be a Debreceni Egyetem PhD-hallgatói a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetemen tartott konferencián. Részletezték többek között a meggy tárolhatóságával kapcsolatos vizsgálati eredményeiket, a dió termésrothadását okozó kórokozók vizsgálatát, az induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométer (ICP-OES) optimalizálásának lehetőségét.

- Ismertették a különböző típusú sörök beltartalmi paramétereit, és azok egészségügyi hatásait, a kereskedelmi és házi készítésű bébiételek mikroelemtartalmának összehasonlítását, a töltelékes pékáruk beltartalmi paramétereit. Ezek mellett szó volt még a zöldborsó molibdén-felvételének kutatásáról, az arzén napraforgó csíranövény növekedésére gyakorolt hatásáról, a gabona és egyéb növényi magőrlemények fehérjetartalmának vizsgálatáról, az akác- és gyógynövény-mézek minőségi paramétereiről, továbbá a nyers tej, a gomolya és a parenyica sajtok mikrobiológiai állapotának felméréséről – sorolta Kovács Béla, a MÉK Élelmiszertudományi Intézet vezetője.

A visegrádi országok egyetemei évente rendezik meg élelmiszeres találkozójukat, ahol elsősorban a fiatal kutatók, PhD-hallgatók kapnak lehetőséget tevékenységük bemutatására, együttműködések kialakítására. Az idei nyitrai konferenciát követően jövőre a Debreceni Egyetemen tartják majd a programot a V4-ek élelmiszeres kutatói.

A debreceni agrárkar kapcsolata a nyitrai egyetemmel több mint négy évtizedes múltra tekint vissza. A társintézmény a legjelentősebb közép-európai agrártudományi egyetem, súlya pedig tovább nőtt nemrég az Agrobiológiai Kutatóközpont megnyitásával, mely inkubátorként szolgál a biogazdaság vállalkozói számára.

 

SAjtóiroda