Tisza Istvánra emlékeztek

2017. október 31. - 13:18 A Debreceni Egyetem Főépülete előtt tavaly felállított szobránál emlékeztek az egyetemalapító néhai miniszterelnökre, az intézmény egykori névadójára, gróf Tisza Istvánra halálának 99. évfordulóján.

Tisza István kapcsán a köztudatban máig él, hogy kulcsszerepe volt az egyetem alapításában – Verzár Frigyes, a debreceni Tisza István Tudományegyetem egykori rektorának szavait idézte Pintér Ákos általános rektorhelyettes az október 31-én tartott megemlékezésen.

A rektorhelyettes felelevenítette, hogy a századforduló és a „boldog békeidők” légkörében indult útjára az az eszme, hogy a magyar kultúra és tudományosság fejlesztése érdekében az akkori két, Budapesten és Kolozsvárott működő tudományegyetem mellé egy harmadikat alapítsanak; a dualizmuskori Magyarország vidéki nagyvárosai sorban álltak azért, hogy az új intézménynek otthont adhassanak. Ebben a versengésben Tisza István egyértelműen Debrecen mellett tette le a voksát.

- Tisza István felismerte, hogy a Református Kollégium szellemi légköre, tradíciói a legalkalmasabbak arra, hogy egy új egyetem épüljön rájuk. Ez alapozta meg Tisza István következetességét és kitartását, amivel síkra szállt a Debreceni Egyetem megalapítása érdekében, és kulcsszerepe volt abban, hogy 1912-ben törvény született a pozsonyi mellett a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem létrehozásáról. Elsősorban épp ez a körülmény volt az, ami miatt 1921-ben az intézmény felvette az orvul meggyilkolt néhai miniszterelnök nevét – hangsúlyozta Pintér Ákos.

A rektorhelyettes kiemelte az egy évvel ezelőtt állított szobor talpazatán álló gondolatot, melyet a néhai kormányfő egy 1911-ben folytatott magánbeszélgetés során fogalmazott meg: „Életem egyik legnagyobb eredményének tekinteném, ha Debrecenben, ahol fiatalkori tanulmányaimat végeztem, egyetem állíttatnék fel.”

- Hálával állapíthatjuk meg, hogy Tisza István ezt az eredményt elérte. Nekünk, akik ma a Debreceni Univeristas polgárai vagyunk, egyik legfontosabb feladatunk kell, hogy legyen, ennek az eredménynek a továbbvitele és átadása a jövendő debreceni egyetemi polgárai számára – fogalmazott a professzor.

Az ünnepi beszédet követően a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatójának népdalénekével folytatódott a műsor, majd a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara és katonái közreműködésével az egyetem, a város és a megye vezetői, társadalmi és civil szervezetek képviselői koszorúztak.

Sajtóiroda - TPL