Magyar Tudomány Ünnepe 2017

2017. október 31. - 11:33 „Emberközpontú tudomány” – ez az idei mottója a Magyar Tudomány Ünnepe országos és határon túli programsorozatának, melyhez ebben az évben is rendezvények sorával csatlakozik a Debreceni Egyetem.

Az országgyűlés a 2003. évi XCIII törvénnyel november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította.

A Magyar Tudományos Akadémiához csatlakozva a Debreceni Egyetem 2017 novemberében már 14. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, azzal a céllal, hogy rámutasson a tudomány rendkívül gyors fejlődésére, valamint a tudomány és a társadalom együttműködésének szükségességére az életminőség kedvező irányú befolyásolása érdekében.

- Kiemelt témák lesznek a mostani programsorozatban többek között az orvosi diagnosztika új lehetőségei, az ember és gép közötti kommunikáció, az ember és tudomány viszonyának változása és jövője, valamint a nők szerepe a tudományban – sorolta az unideb.hu portálnak Varga Zsolt. Az egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője kiemelte: a Magyar Tudomány Ünnepe kapcsolódik az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Arany János-emlékévhez, amelynek akadémiai programjai többek között Arany János életének akadémiai vonatkozásait ismertetik az érdeklődő diákok számára.

A Debreceni Egyetemen a rendezvények sorát hagyományosan a doktor- és díszdoktoravató ünnepség zárja november 25-én a Főépület Aulájában. A programot a Multimédia és E-learning Technikai Központ élőben közvetíti.

A debreceni Egyetem programjairól bővebb információ: https://unideb.hu/hu/node/358
Országos programok: http://mta.hu/tudomanyunnep

Sajtóiroda - BZs