Közösen a mérnökképzés fejlesztéséért

2017. október 26. - 14:38 Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem a GANZ Villamossági Művek jogutódjával, a CG Electric Systems Hungary Zrt-vel az intézmény műszaki képzéseinek és ipari kutatásainak fejlesztéséről október 26-án.

- A Debreceni Egyetem számára új kihívás a műszaki, informatikai terület fejlesztése, mind képzési, mind innovációs oldalon. Ezen belül különleges helyet foglal az energetikai szektor – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor a CG Electric Systems Hungary Zrt-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás kapcsán csütörtökön a Debreceni Egyetemen.

Az egyetemi vezető felidézte, hogy az intézmény februárban írt alá megállapodást a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft-vel, majd júniusban az atomenergetikai világkiállításon kötött együttműködési szándéknyilatkozatot a Rusatom Nemzetközi Hálózattal.

- Ebbe a sorban illeszkedik a CG Electric Systems Hungary Zrt is, amely szivattyúk, turbinák, erőművek építésében és fejlesztésében érdekelt. Ezen a téren már közreműködött az egyetem egy minierőmű modelljének a kidolgozásában – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

A rektor hozzátette: ezeknél a tradicionális, nagymúltú vállalatoknál kiváló mérnökök dolgoznak, akikre nagymértékben számítanak az egyetem villamos-, gépész- és mechtronikai mérnöki képzéseiben.

Szilvássy Zoltán szerint hamarosan látható eredményei lesznek az elmúlt időszak szerződéskötéseinek, hiszen a Rusatom Nemzetközi Hálózatával aláírt keretmegállapodás egészségturisztikai része nyomán orosz egészségügyi rekreációs csoportok érkezhetnek, majd ezt követően az atomenergetikai mérnökképzéshez kapcsolódóan az intézmény négyes együttműködési megállapodást köt a Lomonoszov Egyetemmel, a moszkvai műszaki egyetemmel és a Roszatom saját egyetemével.

Szendrődi István, a CG Electric Systems Hungary Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a vállalat magas hozzáadott értékű, komoly mérnöki munkával kifejlesztett generátorokat, motorokat, transzformátorokat és nagyfeszültségű berendezéseket gyárt.

- A paksi erőműben jelenleg is működő generátorok is Ganz-termékek, de más hazai erőművekben is megtalálhatóak a berendezéseink. Gyakorlatilag a világ minden részére szállítunk generátorokat, hidrogenerátorokat a turbinagyártókkal együttműködve. Emellett a Roszatom minősített beszállítói vagyunk, az elmúlt években 4-5 projektben gyártottunk szivattyúhajtó motorokat orosz, belorusz és indiai atomerőművekbe – sorolta Szendrődi István.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a mostani megállapodás nagyon fontos a cég számára a megfelelően szakképzett mérnökutánpótlás biztosításában. Ehhez kapcsolódóan a vállalat 30-40 éves ipari tapasztalattal rendelkező munkatársai részt vesznek az oktatásban, illetve a mechanikai és villamosmérnöki területek fejlesztései kapcsán is számítanak a Debreceni Egyetemre.

Sajtóiroda - TPL