Innováció a takarmányozásban

2017. október 26. - 09:14 A gazdasági haszonállatok táplálása terén elért új eredményekről tanácskoztak az Innovatív Takarmányozási Világkonferencián, melyet a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara szervezett.

A Debreceni Egyetem Takarmány- és Élelmiszer Biotechnológiai Tanszékének kutatását is megismerhették a világ 24 országából, többek között az USA-ból, Kanadából, Ausztráliából, Mexikóból, Kínából, Japánból, Belgiumból, Hollandiából, Norvégiából, a Cseh Köztársaságból, Oroszországból és Romániából érkezett professzorok, kutatók az Innovatív Takarmányozási Világkonferencián Budapesten.

A debreceni kutatók azt vizsgálják, miképpen befolyásolja a hőstressz a baromfi és a sertés antioxidáns-státuszát és termelését. További cél annak tisztázása, hogyan lehet csökkenteni speciális diétákkal, azaz takarmányozással a magas környezeti hőmérséklet (a hősokk) káros hatását a gazdasági haszonállatoknál. A kérdésnek külön aktualitást ad a klímaváltozás, elsősorban az egyre hosszabb, magas hőmérsékletű nyári periódusok száma.

A Takarmány- és Élelmiszer Biotechnológiai Tanszék PhD-hallgatója, Horváth Márta tartott előadást a témában. Bemutatta, hogy van lehetőség például kacsáknál a magas környezeti hőmérséklet káros hatásának kivédésére magas E- és C-vitamin-, valamint cink-tartalmú takarmánnyal.

Az Innovatív Takarmányozási Világkonferencia (WIANF) sorozata 2015-ben indult azzal a céllal, hogy tudományos fórumot biztosítson a gazdasági haszonállatok táplálása területén elért legújabb eredményeknek, annak érdekében, hogy az innovációs folyamatokban minél hamarabb hasznosíthassák azokat, javítva ezzel az állati eredetű élelmiszer alapanyagok minőségét.

A szakemberek az idei tanácskozáson áttekintették a mikotoxinokat a táplálékláncban és az azok elleni védekezés lehetőségeit, a takarmányozás és az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok minőségnek összefüggéseit, a takarmányadalékok új generációját, valamint a precíziós takarmányozást. Az esemény résztvevőit Babinszky László, a Takarmány- és Élelmiszer Biotechnológiai Tanszék egyetemi tanára a konferencia elnökeként köszöntötte, Komlósi István dékán pedig bemutatta az agrárkart, valamint annak oktatási és tudományos tevékenységét a 24 országból érkezett kutatóknak. A következő WIANF konferenciát 2019. októberében rendezik.

 

Sajtóiroda - TH