A sikeresebb kezelésért

2017. október 16. - 11:59 Az autoimmun betegségek és az allergia volt a fő téma a Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórumon. A debreceni rendezvényen a legfrissebb tudományos eredményeket és a legújabb kezelési eljárások tapasztalatait ismertették.

- Az allergia népbetegség, az autoimmun betegségek egy része viszont nagyon ritka, nehéz felismerni ezeket – hangsúlyozta Zeher Margit, a Debreceni Egyetem Klinikai Immunológiai Tanszékének vezetője, a Magyar Allergologiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke a tanácskozás kapcsán.

Az autoimmun betegségeknél a szervezet idegenként kezeli a saját sejtjeit és megtámadja azokat.

- Az, hogy miért viselkedik így a szervezet védekező rendszere, nagyon összetett, a betegség kialakulásának sok oka lehet, nem tudunk kiemelni egyet. A genetika és a környezeti tényezők is szerepet játszhatnak, de az sem mindegy, hogy a beteg az ország melyik részében él – sorolta Zeher Margit.

Több mint 100 féle autoimmun betegség létezik. Ilyen például a szklerózis multiplex, a sokízületi gyulladás vagy a Szisztémás lupus erythematosus. A betegségek különböző gyógyszerekkel és azok legújabb formájával, biológiai terápiával kezelhetők. A kezelési eljárásokról és a legfrissebb kutatási eredményekről számoltak be a szakemberek az október 12-től 14-ig tartó Klinikai Immunológiai Interdiszciplináris Fórumon.

- A legújabb kutatások nagy része a betegségek kialakulásának miértjére vonatkozik. Ha tudjuk, miért alakul ki a betegség, mi az, ami rosszul működik az immunológiai szabályozásban, akkor az ellen, célzott kezelési eljárást fejlesztenek ki. Egyes autoimmun betegségeknél már vannak ilyen szelektív gyógyszerek, kevesebb mellékhatással, de vannak olyan területek, ahol még nincs ilyen terápia. A betegek ugyan ma már nem 3-5 évig élnek, több, mint 90 %-uk akár 30 évig is, de ennek mindig ára van. A mellékhatások jelentősen rontják a beteg életminőségét – magyarázta a tanszékvezető.

A Debreceni Egyetemen több autoimmun munkacsoport dolgozik, országosan és nemzetközi szinten is elismert szakemberekkel. Közülük többen tartottak előadást a háromnapos tanácskozáson, melyre az ország minden területéről érkeztek szakemberek.

Az eseményt ötödik alkalommal rendezte meg a Debreceni Egyetem ÁOK Klinikai Immunológia Tanszéke, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, valamint a Debreceni Akadémiai Bizottság Immunológiai Munkacsoportja a DAB székházban.

Sajtóiroda-CzA