Együtt egymásért

2017. október 12. - 15:51 A Debreceni Egyetem Műszaki Karának képzését, kutatási elképzeléseit, valamint a város gazdaságfejlesztési terveit is megismerhetik az érdeklődők október 12-én és13-án a Debreceni Egyetem és az önkormányzat közös rendezvényén.

„Az ipar napjai Debrecenben” elnevezésű kétnapos program emellett bemutatkozási lehetőséget teremt a régióban működő több mint 40 cég és vállalkozás számára, ugyanakkor arra is, hogy párbeszédet folytassanak a város, az egyetem és a középfokú képzés résztvevőivel.


- Az ipar fejlesztése, mint központi terület nem csupán a mostani két napot jelenti sem a város, sem az egyetem életében, hanem egész évben, januártól decemberig a középpontban áll – mondta megnyitójában Pintér Ákos. A Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte: mindez jó lehetőséget biztosít a fejlődésre a régiónak, a városnak, az egyetemnek és az itt tanuló hallgatóknak egyaránt.


– Karunk küldetése, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik megfelelnek a munkaerőpiac elvárásainak. Feladatunk már 50 esztendeje, hogy képzésünket az ipar igényeinek megfelelően alakítsuk, ezzel egyrészt növeljük a hallgatók elhelyezkedési esélyeit, másrészt így a nálunk tanult mérnökök munkájával hozzájárulhatunk a város fejlődéséhez – fogalmazott előadásában Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja.


– Ahhoz, hogy Debrecen megfeleljen a kor kihívásainak és elvárásainak, megfelelő ipari, gazdasági, oktatási és kulturális fejlesztési programmal kell rendelkeznie. Ez segítheti a várost abban a törekvésében, hogy egy 3 millió embert magában foglaló régióközponttá váljon. A lépésváltáshoz az elkövetkező években – 2021-ig – mintegy 200 milliárdot tudunk majd az Új Főnix Tervnek köszönhetően a fejlesztésekre fordítani, amivel megvalósíthatjuk a 21. század ipari forradalmát – mondta Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

Az eseményen a régió vállalatai mellett lehetőséget kaptak a kar tanszékei is a bemutatkozásra: a Gépészmérnöki Tanszék nemzetközi konferenciát tart (5th International Scientific Conference on Advances in Mechanical Engineering), amelyre 8 országból összesen 135 regisztráció érkezett. A tanácskozás 7 szekciójában 83 előadás hangzik majd el. A Mechatronikai Tanszék Szakmai Napot rendez, amelyre az érdeklődő középiskolás diákok mellett egyaránt várják az egyetemistákat és a gyakorló szakembereket. A Környezetmérnöki Tanszék is konferenciát és szakmai napot tart, amelyek középpontjában az energiatermelés és energiafelhasználás áll.

Sajtóiroda - BZs