Zenei élmények több helyszínen

2017. október 03. - 14:08 Öt hangversenysorozatot indít ebben a tanévben a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A koncerteket idén nem csak a Liszt teremben rendezik, novembertől februárig a főépületi Aulában várják a zeneszerető debrecenieket.

Különleges kínálattal ünnepli jubileumi, 25-ik évét az Universitas-Debrecen hangversenysorozat. Az október 10-ei nyitóeseményen a Jánosi együttes szólaltatja meg a Kodály művek népzenei forrásait. Közreműködik az idei bérletsorozatban Matuz István fuvolaművész, a Junior Prima-díjas Animae Musicae Kamarazenekar, a Zeneművészeti Kar fúvószenekara, ének tanszéke és szimfonikus zenekara, a Sonus Ütőegyüttes, valamint a Montréali Nemzetközi Zongoraverseny győztese, Fejérvári Zoltán.

- Régi és új bérleteseinket a kilenc koncertből álló Konzervatóriumi Estékre is várjuk. A sort Király Csaba Liszt-díjas zongoraművész nyitja október 17-én, majd a 17-18-ik századi zeneirodalom gyöngyszemeiből válogat a karunk tanáraiból álló régizenei csoport. Igazi csemegének ígérkezik Fülep Márk és Matuz István fuvolaművészek duókoncertje, valamint az az emlékhangverseny, mellyel a legendás hegedűművész, Hubay Jenő osztályának utolsó jeles képviselőjére, Fenyves Lorándra emlékezünk majd – sorolta Váradi Judit, a hangversenysorozatok művészeti menedzsere.

Fellép még a Konzervatóriumi Esték keretében Miki Takahashi hegedű- és Rőmer Ádám mélyhegedűművész, Francesca Provvisionato énekművész, valamint bemutatkozik két fiatal erdélyi zongorista, Munkácsi Dóra és Dordos Nagy Kinga. Bekapcsolódnak a kar oktatói is a koncertsorozatba, amit május elején Rajk Judit ének- és Borbély László zongoraművész közös estje zár majd.

- Újra meghirdetjük az elmúlt években nagy sikert aratott, debreceni óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló Hang-játék-zene sorozatunkat is. Októberben a gyerekeket még a Zeneművészeti Karon fogadjuk, novembertől februárig viszont nemcsak a nekik szóló műsorainkat, hanem minden koncertünket a Főépület Aulájában tartjuk – tette hozzá Váradi Judit.

Az egyetemi helyszín mellett a Kölcsey Központ is tartogat zenei élményeket a következő hónapokra, hiszen a Zeneművészeti Kar folytatja a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft-vel közösen indított Vasárnapi muzsika-sorozatot. A vasárnapi események ingyenesen látogathatók, csakúgy, mint a kar legfiatalabb kezdeményezésének alkalmai, az Egyetemi és Nemzeti Könyvtárral együttműködésben tavaly útjára indított Lélekmelengető zenés délutánok.

 

Sajtóiroda - TH