Denevér Nap az agrárkaron

2017. szeptember 29. - 14:19 Odúk kihelyezésével, nemzetközileg elismert kutatók előadásaival és játékos feladatokkal hívják fel a figyelmet az ökológiai szempontból rendkívül értékes repülő emlősökre a Debreceni Egyetemen október 4-én. Az I. Denevér Nap minden korosztály számára nyitott.

A természetben barlangokban, odvas fákban és repedésekben találnak búvó-, illetve szaporodóhelyet a denevérek. A városokban az évtizedekkel ezelőtt megépített paneltömbök új lehetőséget nyitottak számukra, ám a lakótelepek épület-korszerűsítési munkálatai miatt napjainkban egyre inkább szűkül a zömmel panelhézagokban élő fajok élettere. A 2020-ig előirányzott szigetelési program révén néhány éven belül teljesen kiszorulnak otthonaikból az emberre ártalmatlan, ám környezetvédelmi szempontból kifejezetten hasznos városlakó emlősök.

Megoldást a denevérodúk kihelyezése, és a turisztikai látványosságnak is beillő denevértornyok jelenthetnek. Erre hívja fel a figyelmet négy szervezet: a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke, a DE HÖK Környezetvédelmi Bizottsága, a Tiszatáj Közalapítvány, valamint a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület október 4-én a Böszörményi úti campuson.

A szervezetek az elmúlt hónapokban csaknem 80 darab odút készítettek önkénteseik segítségével, ezek közül négyet a Debreceni Egyetem campusain (a Böszörményi úton, az Egyetem téren és a Műszaki Karon) helyeznek ki. A többit szerdán, az I. Denevér Napon olyan debreceni óvodáknak, iskoláknak adják át, amelyek vállalják, hogy elhelyezik azt intézményük területén.

Játékos, érdekes feladatok várnak az eseményre előzetesen bejelentkezett többszáz gyermekre, akiknek Batman segít majd eligazodni az Aulában. Vállalkozhatnak arcfestésre, illetve kipróbálhatják, miként kell denevért készíteni gesztenyéből, papír gurigából, tojástartóból vagy épp papírtányérból. A szervezők korábban rajzpályázatot is hirdettek, a már beérkezett, denevért ábrázoló gyermekrajzokat kiállítják a szerdai programon.

Az általános és középiskolások, valamint az idősebbek mindeközben nemzetközileg ismert denevérkutatóktól tudhatják meg, hosszú távon hogyan védhetjük meg a Magyarországon élő, ökológiai szempontból rendkívül értékes mintegy 30 fajt. Az I. Denevér Napon több mint egy tucat nemzetközi és hazai zöld szervezet, többek között a Természetvédelmi Világalap (WWF), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Magyar Természetvédők Szövetsége és az Aggteleki Nemzeti Park is részt vesz az egyetem Böszörményi úti campusán.

 

SAjtóiroda - TH