Sportegészségügyi kutatások

2017. szeptember 28. - 11:52 A sport- és egészséggazdaság területéhez kapcsolódó ökonómiai alapkutatásokra nyert európai uniós forrásokat a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Széchenyi István Egyetem konzorciuma.

    A Nagyerdei Stadionban, a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, életmód- és terápiás központjában tartott tájékoztatón Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár a szerdán tartott sajtótájékoztatón bejelentette: Magyarország kormánya ezzel is támogatja a felsőoktatási intézmények együttműködését az oktatás, a kutatás, a fejlesztés és az innováció terén.
Hozzátette: a Sport-, Rekreációs- és Egészséggazdasági Kooperációs Kutatóhálózat létrehozása című pályázaton csaknem 941,5 millió forintot nyert a konzorcium, a programot három év alatt kell megvalósítani.
  A projekt célja a hazai kutatói kapacitások kutatói hálózatba történő összekapcsolása a sport- és egészséggazdasági kutatásokban, fiatal kutatók bevonása a kutatási feladatokba, a kutatási eredmények széles körű nemzetközi megismertetése, a hazai sport- és egészséggazdasági kutatások terén nemzetközi kutatási hálózatokhoz való csatlakozás, valamint nemzetközi kutatási programokban való részvétel előkészítése - sorolta Szabó Tünde.

  Szakály Zoltán, a Debreceni Egyetem professzora, a program szakmai vezetője kiemelte: a program szakmai alapját az egyéni egészségkép, az erre egyéni és társadalmi szinten ráépülő egészségmagatartás, illetve az ezt kiszolgáló egészséggazdaság adja.
  Az egészséggazdaság magában foglalja a klasszikus egészségügyi ellátórendszert, az alternatív medicinát, a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök piacát. A szektor másik fő területét az aktív testmozgás, a fitnesz, illetve a herbáriumok és az étrend-kiegészítők fedik le, ezek az egészséget pozitívan befolyásoló piacok. A projekt az utóbbi csoportra fókuszál, hangsúlyosan kezelve az egészséges életmód, a sport és a táplálkozás kapcsolódó területeit - magyarázta.
A projektben a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara, Népegészségügyi Kara, valamint Sporttudományi Koordinációs Intézete, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara, valamint a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kara vesz részt a programban. A kutatások az ország egész területét lefedik - hangzott el a tájékoztatón.

Sajtóiroda/MTI