Az egyetem kiváló sportolói

2017. szeptember 28. - 12:39 A 2016/17-es tanévben rendezett hazai és nemzetközi sporteseményeken kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó hallgatókat köszöntötték a Debreceni Egyetem napja, a yoUDay keretében rendezett ünnepségen a Nagyerdei Stadionban.

- A testedzés óra 1841-es hazai bevezetése óta a tudomány és a sport hivatalosan is összekapcsolódik Magyarországon. Ebben a felelősségteljes küldetésben jár élen a Debreceni Egyetem, ahol a sport és a sporttudomány támogatása tudatos tendencia, és sportolóink mindkét küldetésben az élen járnak – hangsúlyozta Balogh László, az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója a „Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója” cím átadó ünnepségén. A 2006-ban alapított elismerést idén 13 sportágban 18 hallgató vehette át.

A kitüntető cím odaítélése mellett a Debreceni Egyetem sportösztöndíj-rendszerével és mentorprogramjával támogatja hallgatóit, hogy az élsportban sikeres egyetemisták a tanulást terén is eredményesek lehessenek.

- Debreceni diáknak lenni megtiszteltetés és nagyon nagy rangot is jelent, köszönhetően a Debreceni Egyetemen folyó magas szintű oktatómunkának, az intézmény közösségépítő erejének. Ezek a diákok pedig példaképek mindannyiunk számára, hogy kellő elszántsággal, alázattal, akarattal és a célok pontos megfogalmazásával igenis összeegyeztethető a tanulás és az élsport – emelte ki köszöntőjében Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Az elmúlt tanévben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon 17 arany, 10 ezüst és 14 bronzérmet szereztek a debreceni egyetemisták, és számos hallgató végzett a legjobb 10 között. Ezen felül az intézmény hét sportolója képviselte hazánkat a Tajpejben megrendezett 29. nyári Universiade-n, és történetének legsikeresebb évét zárta a DEAC a 2016/17-es bajnoki szezonban.

- A Debreceni Egyetemen 12 éve indult az a sportfejlesztési program, amelynek kapcsán számos infrastrukturális fejlesztés történt az intézmény campusain és azon kívül. De mindez semmit sem érne Önök nélkül, akik ezeket a létesítményeket megtöltik élettel és eredményekkel a szabadidő- és a versenysportban egyaránt – emelte ki Bács Zoltán kancellár. Hozzátette, hogy a kormány támogatásával a Debreceni és a Miskolci Egyetem közösen pályázott 2022-es Európai Egyetemi Játékok szervevezésére.

A „Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója” lett a 2016/17-es tanévben:

Berencsi Tímea gyógytornász szakos hallgató, karatéka
Bakosi Péter Béla műszaki menedzser szakos hallgató, atléta
Csiszár Henrietta sportszervező szakos hallgató, labdarúgó
Gonda Daniella Csilla anglisztika szakos hallgató, tollaslabdázó
Juhász Balázs informatika szakos hallgató, atléta
Kósa Tamás jogász szakos hallgató, kosárlabdázó
Kozák Luca kémia szakos hallgató, atléta
Kulcsár Dávid gépészmérnök szakos hallgató, erőemelő
Mihály Kata, a Kerpely Kálmán Doktori Iskola PhD hallgatója, párbajtőrvívó
Nagy Kornélia Kitti gyógytornász szakos hallgató, ökölvívó
Papp Márk sportszervező szakos hallgató, úszó
Patócs Richárd Mihály sportszervező szakos hallgató, strandlabdarúgó
Rivasz-Tóth Norbert jogi szakképzésben részt vevő hallható, atléta
Szentes-Bíró Tamás sportszervező szakos hallgató, strandlabdarúgó
Szilágyi Réka igazságügyi igazgatás szakos hallgató, atléta
Szolnoki Imre műszaki menedzser szakos hallgató, birkózó
Szőllősi Panna orvostanhallható, aerodance és sport aerobic versenyző
Torma Lilla sportszervező szakos hallgató, futsal játékos

Sajtóiroda - TB