A labda mindenkinek egy irányba gurul

2017. szeptember 27. - 12:57 A hátrányos megkülönböztetés ellen és a Fair Play szellemiség terjesztése érdekében rendeztek nemzetközi tanácskozást a Debreceni Egyetemen. A 3. Európai BRISWA konferencián a labdarúgás kapcsán vizsgálták a problémakört.

The ball rolls in the same way for all, vagyis a labda mindenkinek egy irányba gurul – hirdeti a BRISWA-program, melynek célja, hogy az egyenlőség üzenetét hirdesse a labdarúgó tornákon, mérkőzéseken, és száműzze a rasszizmus elvek szerinti gondolkodásmódot a pályákról, stadionokból. A programban a tagok konferenciákat, tornákat, fesztiválokat szerveznek, workshopokon osztják meg a tapasztalatokat, illetve igyekeznek minél több partnert bevonni.

- Megtiszteltetés, hogy Róma és Szófia után ezúttal Debrecen adhat otthont ennek a workshopnak, melyen 6 ország képviselői vesznek részt – Olaszország, Görögország, Bulgária, Szerbia, Románia és Magyarország – tájékoztatott Hegedüs Tamás, a BRISWA projekt magyarországi koordinátora.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán rendezett tanácskozáson az intézmény oktatói is előadásokat tartottak a témában.

- A Debreceni Egyetem Magyarország legnemzetközibb egyeteme, ahol 104 ország diákjai tanulnak, így az emberei egyenlőség nagyon meghatározó az intézményünkben, a sport pedig kiemelt terület. Ezért ez a rendezvény, amelyen ez a két terület összekapcsolódik, nagyon fontos számunkra – hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár a tanácskozás megnyitóján.

A programot az Magyar Labdarúgó Szövetség is felkarolta.

- A Fair Play gondolkodásmód terjesztéséről és a rasszizmus elleni fellépésről nem lehet eleget beszélni, ezért az MLSZ támogat minden olyan programot, amely segít ezt a problémát kezelni a labdarúgásban – mondta Vámos Tibor, az MLSZ Grassroots Fair Play és Kisebbségi Bizottságának elnöke.

A workshopon a téma hazai és nemzetközi szakértői osztották meg gondolataikat többek között olyan témákban, mint a roma gyerekek felzárkóztatása a sport által, valamint az edzők szerepe a rasszizmus elleni küzdelemben.

Sajtóiroda - TB