DEAC: új csapat, régi lendület

2017. szeptember 26. - 16:42 Megerősített kerettel, de továbbra is „DEAC”-os szívvel lép pályára pénteken a Debreceni Egyetem első NBI-es férfi kosárlabdacsapata. Az idei terveket szezonnyitó sajtótájékoztatón ismertették a klub és a város vezetői.

Hosszú idő után újra első osztályú kosárlabdacsapatnak szurkolhatunk Debrecenben, mivel a DEAC az előző kiírásban az alapszakasz-győzelem után egy veretlenül teljesített rájátszással megnyerte a másodosztályt.

- Dinamikus fejlődés ment végbe a klubnál az elmúlt időszakban, és most egy újabb mérföldkőhöz érkezett a DEAC, hiszen nem volt még első osztályú kosárlabdacsapata. Ez az egyetem, a város és az egyesület vezetése számára is hatalmas kihívást jelent, de a Debreceni Egyetem minden erkölcsi és anyagi támogatást megad azért, hogy ez a gárda megfelelően tudjon működni az első osztályban – emelte ki Jávor András, a DEAC elnöke kedden a csapat szezonnyitó sajtótájékoztatóján.

A kosárlabda a labdarúgás után a második legnépszerűbb sport Debrecenben, ezért az önkormányzat is támogatja a csapat NB I-es szereplését.

- Több mint 700 gyerek kosarazik az utánpótlás csapatoknál, még a másodosztályú mérkőzéseken is teltházzal működik az Oláh Gábor utcai stadion. Nagyon nagy sikerrel zárulnak a kosárlabdával kapcsolatos világesemények is a városban. Mindez jól mutatja a város és a debreceniek elkötelezettségét a sportág iránt – mondta Széles Diána alpolgármester.

A DEAC valamennyi szakosztályában főként hallgatók versenyeznek, de talán a kosárlabda az, ami a leghamarabb vált egyetemi sporttá.

- Az első osztályú szereplés nagyon nagy kihívást jelent a klub számára, de úgy érzem, hogy biztos szponzori háttér áll mögöttünk, főként az egyetemnek köszönhetően – fogalmazott Kovács Marianna, a DEAC Kft. ügyvezető igazgatója.

A júniusi bajnoki döntő után valamivel kevesebb, mint két hónapja maradt a vezetőknek, hogy kialakítsák a játékoskeretet a legmagasabb osztályra. Vannak olyan játékosok, akik koruk, vagy jártéktudásuk miatt már nem játszanak tovább a DEAC kötelékében, a bajnokcsapat magja azonban együtt maradt, és kiváló erősítések érkeztek.

- Az egyik legnagyobb feladatunk az volt, hogy a csapatot az első osztályba vezető Berényi Sándort szerénysége ellenére maradásra bírjuk. Nála jobb opciót keresve sem találhattunk volna. Távozott viszont a csapattól a bajnoki címből oroszlánrészt vállaló center, Szabó Miklós, és nem vállalta az első osztályú szereplést Kovács Imre, Erdei Ádám, Pék Dávid, illetve Varga Ádám sem. Az új csapat összeállításánál arra figyeltünk, hogy a példaképként igazolt légiósok és a magyar játékosok megfelelő kohéziót alkossanak – részletezte Becsky István szakosztályvezető.

A kezdőötösből négyen – Molnár András, Farkas Attila, Jahmal Jones és Velkey János – a DEAC-ot választották az új évadra, valamint Lajsz Gergely, Kósa Tamás, Opre Roland és Kozák Márton is a hajdúságiakat erősíti. Az egyik legnagyobb igazolás az előző évet Szegeden töltő Ivan Lilov, aki a 2016/17-es szezonban az egész NB I második legeredményesebb játékosa volt. Isaiah Armwood személyében pedig egy robbanékony játékost sikerült szerződtetni a gyűrű alá, aki egyetemi évei után két évet profiskodott Olaszországban.

- Az elsőosztályban mi szerződtetettük a legkevesebb légióst, így folyamatosan legalább két magyar lesz a pályán, amit kevés csapat tud majd elmondani magáról idén. A legfőbb célunk a bennmaradás, hogy megvessük a lábunkat az NBI-ben, erre lehet majd építeni a későbbiekben – vetítette előre Berényi Sándor vezetőedző.

A magyar igazolások közül a válogatott kerettag Bognár Kristóftól várják talán a szurkolók a legtöbbet, aki az ezüstérmes Szombathely együttesétől érkezik. A fiatal lendületet pedig Fazekas Csaba, Fekete Viktor és Godwin Omenaka képviselik az újoncok közül.

- A szezon végén már kifejezetten látványos és szórakoztató játékot tudtunk nyújtani a közönségnek. Idén egy teljesen más dimenzióba került a csapat, de könnyebbséget jelent, hogy míg tavaly mindenki a DEAC skalpját akarta begyűjteni, addig most nem lesz rajtunk ilyen nyomás és minden egyes győzelemnek nagyon fogunk örülni – hangsúlyozta Molnár András csapatkapitány.

A kemény alapozás után a szezonnyitó mérkőzést szeptember 29-én, pénteken 18 órától játssza a DEAC az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban a Naturtex Szedeák együttese ellen.

Sajtóiroda - TB