Egyetemi célokról a Napló vendégeként

2017. szeptember 18. - 10:08 A műszaki képzés fejlesztéséről, a tervezett nukleáris energetikai mérnök képzésről, valamint az intézmény nemzetközi kapcsolatrendszeréről is beszélt Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár a Hajdú-bihari Napló üzleti klubjában. Az előadásokról a hétvégén a Haon és a napilap is beszámolt.

A mintegy 50 fős, a megye legjelentősebb cégeinek vezetőiből álló hallgatóság előtt Szilvássy Zoltán felidézte, hogy az intézmény a klasszikus tudományegyetemi, agráregyetemi, valamint orvos- és egészségtudományos képzés mellé mintegy „negyedik lábnak” a műszaki mérnökképzést is felvette portfóliójába, ezért keresték meg a műszaki ismeretek, illetve megvalósítás terén legnagyobb tapasztalattal rendelkező, a magyar ipartörténetben meghatározó, nagy multú céget, a Ganzt – olvasható a megyei napilap tudósításában.

- Kiderült, hogy a jelenlegi tulajdonosa, az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami atomenergetikai konszern, a Roszatom. A szerte a világban atomerőművek építésével, felügyeletével, működtetésével foglalkozó, mintegy 400 ezer embert foglalkoztató cég nemzetközi alelnöke ellátogatott a Debreceni Egyetemre, ahol szembesült a Roszatom számára szakmába vágó ténnyel: itt izotóp gyártás van. Ebből kiindulva a találkozásokon egy széleskörű együttműködési rendszert állítottunk össze – mondta el Szilvássy Zoltán a csütörtöki rendezvényen. Ez a képzésfejlesztés mellett érinti az egészségipart és a turizmust is.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja hozzáfűzte, hogy a megyeszékhelyen megvalósuló beruházások mind több műszaki mérnököt követelnek, és ezt az igényt a Debreceni Egyetem igyekszik a lehető legmagasabb szinten kiszolgálni, ezért az elmúlt hónapokban a Roszatom mellett a GE-vel is közös célokat fogalmaztak meg. Az egyetemen ugyan most is van műszaki képzés, ám a jelenleginél magasabb színvonalon szeretnének mérnököket képezni a jövőben. A klasszikus ismeretanyag oktatása mellett pedig a specializáció felé is nyitottak. Ezek közé tartozik a várhatóan a 2019–2020-as tanévben induló nukleáris energetikai mérnök képzés is.

Hamarosan indul a magyar ipartörténet legnagyobb beruházása, a Paks II. építése, a Debreceni Egyetem – másik két képzési helyszínnel együtt – lehet az orosz atomenergetikai konszern képzési helye. Ez megduplázhatja a Debreceni Egyetem költségvetését, ami a többi karon is a folyamatos fejlődés lehetőségét jelentené.

- Megállapodás előtt állunk a Roszatomon kívül a moszkvai műszaki egyetemmel és a Lomonoszov Egyetemmel. Erről folyamatosak az egyeztetések. A tervezett képzéseket angol és orosz nyelven tartjuk majd. Már most is igen élénk az érdeklődés az orosz nyelv iránt, amelyet a nyelvtanár képzésen keresztül erősítünk – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

A teljes beszámoló a Hajdú-bihari Napló szombati számában olvasható, illetve a Haon.hu-n is elérhető.

Sajtóiroda