Indul az új tanév

2017. szeptember 05. - 14:53 A szeptember 10-ei tanévnyitó ünnepi szenátusi üléssel kezdődik a tanév a csaknem 30 ezres hallgatói létszámú Debreceni Egyetemen, szeptember 27-én pedig újra látványos showműsorral köszönti az intézmény jelenlegi és egykori polgárait a Nagyerdei Stadionban.

Több mint nyolcezer elsőéves hallgatóval indítja a tanévet a Debreceni Egyetem, akiket az általános és pótfelvételi eljárásban, valamint a keresztféléves eljárásban és az idegen nyelvű képzéseire vett fel az intézmény. Hétfőn elindult számukra a regisztrációs hét és a tantárgyfelvétel, a szeptember 10-én, vasárnap 11 órakor kezdődő tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen pedig esküt tesznek az első évfolyamosok a Főnix csarnokban.

Az egyetem 14 kara több mint 350 akkreditált szakon (69 alap- és 81 mesterszakon, 6 osztatlan képzési szakon, 14 felsőoktatási szakképzésen, valamint 186 szakirányú továbbképzési szakon) képez hallgatókat a 2017/18-as tanévben. A legnépesebb idén is a Gazdaságtudományi Kar, a legtöbb külföldi diákot pedig az Általános Orvostudományi Kar fogadja. De nem csak orvosi területen tanulnak Debrecenben a világ több mint száz országából érkező fiatalok, hiszen 13 kar összesen 54 képzési formát kínál számukra, ezzel az idegen nyelvű kínálattal az egyetem egyedülálló Kelet-Közép Európában.

Az orvosi terület mellett az utóbbi években egyre többen jelentkeznek ide külföldről mérnök-, közgazdász-, informatikus-, fogorvos- és gyógyszerész-képzésekre is. Valamennyi évfolyamot tekintve a hazai felsőoktatásban tanuló külföldiek 17 százaléka, csaknem ötezer diák választotta ebben az évben a Debreceni Egyetemet, amivel országosan első az intézmény.

A Böszörményi úti campuson és a Vámospércsi úti kollégiumban felújított szobák, az Egyetem téri campuson pedig nagyobb kapacitású és modern konyhatechnológiával működő menza várja a tanulmányaikat a Debreceni Egyetemen folytató fiatalokat. Őket, valamint dolgozóit és egykori hallgatóit is hívja az intézmény a nagyszabású, egyedülálló stadionshow-jára szeptember 27-én, szerdán. A yoUDay-en a Nagyerdei Stadionban együtt köszönti majd a tanévet a Debreceni Egyetemmel az Animal Cannibals, Keresztes Ildikó, Heincz Gábor Biga, Vastag Csaba, a Halott Pénz és a Tankcsapda is.

 

Sajtóiroda - TH