Professzori sikerek a vizes vb-n

2017. augusztus 22. - 12:14 Egyéniben és váltóban is érmet nyert Bitskey István, a Debreceni Egyetem professzor emeritusa a 17th FINA Masters Világbajnokságon. Az intézmény másik két oktatója, Batta Gyula és Erdélyi Zoltán is várakozáson felül teljesített.

A Debreceni Egyetem professzorai augusztus 14. és 20. között több alkalommal álltak a rajtkőhöz a budapesti vizes világbajnokságon a Debreceni Szenior Úszóklub színeiben. A világeseményre 15 ezer sportoló nevezett, a mezőnyben egykori világnagyságok is felbukkantak, igen magasra téve ezzel a mércét.

Bitskey István, a Bölcsészettudományi Kar professzor emeritusa 100 és 200 méter pillangón, valamint a 4x50-es vegyesváltóval indult. A Puskás Pállal, Horkay Györggyel és Krasznai Róberttel alkotta csapattal felállhatott a dobogó harmadik fokára, de érmet akasztottak a nyakába a 100 méteres pillangón elért ötödik helyezéséért is a 75-79 évesek korosztályában.
Fotó: Rentka László
- Nagyon boldog vagyok, hiszen azzal a céllal indultam el a versenyen, hogy a legjobb tíz közé kerüljek, ezzel szemben két érmet és egy hetedik helyezést sikerült szerezni. A verseny összehozta a családomat is, hiszen emiatt hazatért az Amerikában élő fiam, miközben a másik fiamnál leltünk otthonra a világbajnokság ideje alatt – mesélte Bitskey István, akit nagy meglepetésére még egy ötfős akadémikus szurkolótábor is biztatott.

A professzor egyébként úszó dinasztia tagja, édesapjáról nevezték el az egri sportuszodát. Általában heti két vagy három alkalommal úszik 1500 métert. Nagy büszkesége, hogy 2007-ben a szlovéniai Kranjban Európa-bajnoki 7. helyezést ért el egyéniben (200 pillangó) és vegyesváltóban egyaránt. Idén hetedszer nyerte el a 2 km-es Tisza-tó átúszáson a legidősebb versenyzőnek járó trófeát, 35 országos bajnoki címe után, 2013-ban pedig megkapta a szenior úszás örökös bajnoka címet.

Batta Gyula fizikus, a Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszékén a Szerkezeti Biológiai Kutatócsoportot vezeti. Budapesten ő is a 100 és 200 méteres pillangón mérette meg magát, de egy fiatalabb korosztályban, a 60-64 évesek között. A hosszabb távon 17., a rövidebb távon pedig 29. lett, amivel elégedett, hiszen célja mindössze az volt, hogy megússza a szintidőt. A professzor ugyanis csak 50 éves korában kezdett el járni edzésekre annak ellenére, hogy Hajdúszoboszlón nőtt fel, és gyerekkora óta szeret vízben lenni. Két eredményére nagyon büszke: 2015-ben az európai ranglistán 10. lett 200 méter pillangón, 2016-ban pedig jótékonysági céllal 1000 km-t úszott le.
Fotó: Rentka László
Az egyetemi alakulat legfiatalabb tagja, Erdélyi Zoltán is elégedetten tért haza a világbajnokságról, hiszen sikerült megdöntenie az egyéni rekordját.

- A 100 és az 50 méter gyors leginkább tapasztalatszerzésnek volt jó számomra, bár utóbbin életem második legjobbját úsztam, és az erős középmezőnyben sikerült végeznem a 40-44 évesek között. Az 50 méteres mellúszáson viszont majdnem egy másodpercet tudtam javítani eddigi legjobb eredményemen, úgyhogy nagyon boldog vagyok – nyilatkozta a DE TTK Szilárdtest Fizikai Tanszék vezetője.
Fotó: magánarchivum
A kiváló fizikus 2016 óta szenior úszó, többszörös országos bajnok és helyezett, rövid pályafutása alatt sikerült gyors és mell sprintszámokban is felállni a dobogó legfelső fokára. Lehetőség szerint heti négy alkalommal úszik. A sportot óvodás kora óta szereti, majd az általános iskola első négy évét is végig úszással töltötte el, majd hosszú szünet után, nagyjából öt éve kezdett el ismét ezzel foglalkozni.

Sajtóiroda - TB