Az egyetem tizedszer a karneválon

2017. augusztus 21. - 15:57 Több mint 200 biciklissel és egy elektromos hajtású virágkocsival vett részt az idei virágkarneválon a Debreceni Egyetem. A hagyományt és a fejlődést jelképező kompozíció nagy sikert aratott az augusztus 20-ai menetben.

A Debreceni Egyetem új címerével díszített pólókban gyülekeztek a kerékpáros felvonulás résztvevői augusztus 20-án reggel. Az intézmény több mint 200 egykori és jelenlegi hallgatója, oktatója, illetve családtagjaik virágokkal díszített biciklikkel tekertek végig a karneváli útvonalon. Akinek nem volt saját kerékpárja, annak sem kellett otthon maradni: mintegy 50-en az egyetem flottáját, az Unibike-ot használták.

-3-4 éves gyerekek és nyugdíjasok is kerékpároztak a menetben. Volt olyan korábbi hallgató, aki Budapestről érkezett.  Idén már a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház dolgozói közül is többen vettek részt a felvonuláson – sorolta Rőfi Mónika, a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ vezetője.

A Debreceni Egyetem idén 10. alkalommal indított virágkocsit a karneválon. A „Mester és tanítvány” című kompozíció üzenete a tradíció és az innováció. Azt fejezi ki, hogy a Debreceni Egyetemre ugyanúgy jellemző a magas színvonalú tudás, mint az innovatív szemlélet, ami nemcsak a kutatásokban, kutatásfejlesztésekben mutatkozik meg, hanem a hallgatók tevékenységében is. A kocsin látható kuvasz a bölcsességet és a tapasztalatot, a robotkutya pedig az innovatív tudást jelképezte. A szavazók tizedének ez a kocsi tetszett a legjobban.

-Sok pozitív visszajelzést kaptunk. A nézőknek nagyon tetszettek a kompozícióban megjelenő figurák, sokak szerint igazán élethűre sikerült a kuvasz a Debreceni Egyetem virágkocsiján – összegezte Rőfi Mónika.

A kompozíciót Pikó Sándor szobrászművész készítette és 45 ezer szál dálival díszítették fel. A Debreceni Egyetem virágkocsiját idén is villanymotor hajtotta. A környezetbarát, csendes elektromos autó irányításához joystickot használtak, nincs kormánya és nincsenek pedáljai sem.  A Műszaki Kar által fejlesztett kocsi tavaly mutatkozott be a Virágkarneválon.  A kompozíció az Android együttes zenéjére vonult végig a menet útvonalán.

A Debreceni Egyetem a Karneváli t rendezvénysorozatának egyik kiemelt helyszíne is volt. Idén is az Egyetem térről lőtték fel a színpompás, látványos tűzijáték rakétáit.