Finisben az egyetemi virágkocsi

2017. augusztus 16. - 14:18 Megkezdődött a Debreceni Egyetem karneváli kompozíciójának díszítése. Teljes pompájában azonban csak augusztus 20-án láthatja a közönség, hiszen a 45 ezer szál dália az utolsó éjszaka kerül a helyére.

A Debreceni Egyetem idén 10. alkalommal indít virágkocsit, amelynek alapja a Műszaki Kar által fejlesztett elektromos autó lesz, amely tavaly debütált a Virágkarneválon. A „Mester és tanítványa” című kompozíció üzenete a tradíció és az innováció, ezek kedves, szerethető formában jelennek meg az alkotásban.

- A kocsin látható kuvasz a bölcsességet és a tapasztalatot testesíti meg, a pici robotkutya pedig az innovatív tudást, melyet a mai technikának köszönhetően már kölyökként is birtokol. A Debreceni Egyetemre ugyanúgy jellemző a magas színvonalú tudás, mint az innovatív szemlélet, ami nemcsak a kutatásokban, kutatásfejlesztésekben mutatkozik meg, hanem egyértelműen látszik a hallgatóknak a tevékenységében, hiszen az egyetem mindig is támogatta a fiatalok fejlesztőkedvét, az innovatív szellem megvalósítását – hangsúlyozta Rőfi Mónika, az egyetem Rendezvénykoordinációs és Alumni Központjának vezetője a virágkocsi szerdai bemutatóján.

A figurákat, ahogy már több alkalommal, most is Pikó Sándor készítette.

- Könnyű dolgom volt idén, mert kész tervet kaptam, amit én is nagyon ötletesnek, formavilágában is szépnek tartottam. De alapos felkészülés kellett hozzá, mert a szobrászmunka keményebb volt a megszokottnál. Ugyanis négy méter magasan kellett dolgozni, a nagy formák viszont közelről nem átláthatók, ezért sokszor le kellett szállni a magasból, és távolabbról megnézni, hogy jó lesz-e úgy. Nagyon oda kellett figyelni, mert az ilyen típusú faragásnál, amit egyszer levettem, nem tudom már visszatenni – avatott be a részletekbe a szobrászművész.

A legtöbb munkát adó hungarocellfigurák faragása elkészült, az élővirágdíszítés – túlnyomórészt Hollandiából érkező dália – azonban csak a rendezvény előtti éjszakán kerül fel a kocsira. A kompozíció az Android együttes zenéjére vonul végig a karneváli menet útvonalán augusztus 20-án.

A Debreceni Egyetem virágkocsija 5-ös sorszámmal indul, a közönség sms-ben szavazhat rá a +36 20 90 00 628-as nem emeltdíjas telefonszámon a sorszám elküldésével.

Sajtóiroda-TB