Magyar konyha, magyar tánc

2017. augusztus 10. - 12:14 Tánctanítás, daltanulás és magyaros ízek: a Nyári Egyetem négy hete alatt négy hazai tájegység zenéjével, táncaival és ételeivel is megismerkedhettek a kurzus hallgatói.

A Debreceni Nyári Egyetem egyik legnépszerűbb programját jelentik a kedd esténként rendezett folklórestek, amelyeken az érdeklődők hetente más-más tájegység jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg.

Elsőként egy hagyományos hajdúsági étel, a töltött káposzta és őshonos gyümölcsfák terméseiből összeállított kóstoló került az asztalra, a vacsora után Hortobágy melléki dalokat és pásztortáncokat tanulhattak a Nyári Egyetem hallgatói. Majd a palóc tájegység bemutatása következett: a palóclevest és a túrós batyut csárdás és palóc verbunkos követte. A harmadik héten a Dunántúl „került terítékre”: a diákok kölessel és füstölt hússal készített rakott káposztát és kapros, köménymagos, túrós pogácsát kóstolhattak, illetve Kalocsa és Mezőkövesd dalait és táncait tanulhatták meg. Zárásként a moldvai csángó területé volt a főszerep: a menü lecsó volt, majd körtáncokat próbálhattak ki a diákok. Aki pedig kedvet érzett a kézművességhez, a Néprajzi Tanszék hallgatóinak jóvoltából megpróbálkozhatott a nemezeléssel is.

A dalokat és táncokat ezúttal is Nagy Edit és Veréb András segítségével tanulhatták a diákok, a talpalávalót pedig minden alkalommal a Szeredás Népzenei Együttes tagjai húzták.

Debrbeceni Nyári Egyetem - PE