Visegrádi négyek – tiniszemmel

2017. augusztus 08. - 15:30 Hogyan vélekednek a tizenévesek a visegrádi négyekről? Ezzel a központi témával hirdetett háromnapos programot az érintett országokban élő fiataloknak a Debreceni Nyári Egyetem augusztus 2-4. között.

A rendezvény nyitányaként a 32 résztvevő az otthon készített anyagok segítségével mutatta be országát egy „vaktérképen” ábrázolva az általuk fontosnak tartott jellegzetességekkel, amelyeket végül összeillesztve együtt ábrázolták a négyek sajátosságait és összetartozását.

A program során a fiatalok Magi Krisztina bábszínésszel is találkozhattak, aki műhelygyakorlat keretében adott feladatot a diákoknak. Papírszínházat készítettek fővárosuk ábrázolásával. A háttér előtt papírbábokkal játszották el azt az elképzelt történetet, ami elmeséli: mi történik majd velük az elkövetkező tíz év során.

A folytatásban szintén az alkotásé volt a főszerep: a gimnazisták bögréket és pólókat, illetve zászlókat készítettek, amelyeken ugyancsak a Visegrádi Négyek témáját dolgozták fel. Volt, aki logót tervezett, de volt olyan is, aki valamennyi résztvevővel aláíratta a textíliát, a debreceniek, a Fazekas Mihály Gimnázium tanulói közül pedig többen magyar népmesei motívumokat használtak díszítésként.

Az elkészült munkákat Visegrádi Alap támogatásával elnyert pályázat keretén belül a szervező Debreceni Nyári Egyetem bemutatta a nyári kurzus résztvevőinek is, és a három nap alatt összegyűlt anyagból a négy ország iskoláiban (Milan Hodza Kéttannyelvű Angol-Szlovák Középiskola, Szucsány, Cseh Köztársaság; Osztravai Természettudományi Középiskola, Osztrava, Szlovákia; Gogołowai Középiskola, Gogołowa, Lengyelország; Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen, Magyarország) is rendeznek majd kiállítást ősszel.

PE