Karneváli készülődés

2017. augusztus 03. - 12:03 Idén 10. alkalommal vesz részt a Debreceni Egyetem kocsija a Virágkarneválon. A „Mester és tanítványa” című kompozíció szobrászmunkáján Pikó Sándor dolgozik.

Első alkalommal 2008-ban csatlakozott az egyetem a karneválhoz, akkor a virágkocsi egyetemi életképet ábrázolt. Ez a koncepció azóta sem változott, hiszen valamennyi, így a mostani kompozíció is az intézmény sokszínűségét és misszióját szeretné a közönségnek bemutatni.

A Virágkarnevál több évtizedes történetéhez viszonyítva sem csekély a 10 esztendő és mostanra a Debreceni Egyetem kivívta az állandó résztvevő megtisztelő címet.

Az idei virágkocsi – amely most is Pikó Sándor keze alatt formálódik – címe: Mester és tanítványa. Megmutatkozik benne a hagyomány, a tradíció mellett az az innováció is, ami annyira jellemzi a 21. század kívánalmainak, elvárásainak megfelelő intézményt. A tanítványok tehetséggel és szorgalommal ugyanis túlnőhetnek mesterükön. Ahogy Goethe Maximák és reflexiók című aforizma-gyűjteményében írja: "Az igazi tanítvány megtanulja, hogy a megismert dolgokból kifejtse az ismeretleneket, és megközelítse a mestert."

Két héttel a karnevál előtt most még a hungarocell-figurák faragása adja a legtöbb munkát, az élővirág díszítés – túlnyomórészt Hollandiából érkező dália - pedig csak a rendezvény előtti éjszakán kerül fel a kocsira, hogy augusztus 20-án az intézmény tavaly debütált saját fejlesztésű elektromos autóján végiggördüljön a karneváli menet útvonalán.

Sajtóiroda - BZs