Egyetemünk professzorai a vizes vb-n

2017. július 20. - 13:02 A Debreceni Egyetem három professzora is teljesítette a kvalifikációs szintidőt, így indulási jogot szerzett a budapesti 17. FINA vizes világbajnokságon a szenior úszók versenyére. Augusztus 15-e és 20-a között több számban állnak majd rajthoz.

A Debreceni Egyetem professzorai – Bitskey István, Batta Gyula és Erdélyi Zoltán – mindhárman a Debreceni Szenior Úszóklub versenyzői.

Bitskey István akadémikus, a Bölcsészettudományi Kar professzor emeritusa, úszó dinasztia tagja, édesapjáról nevezték el az egri sportuszodát. 35 országos bajnoki címe után 2013-ban elnyerte a szenior úszás örökös bajnoka címet. 2007-ben az Európa-bajnokságon 7. helyezést ért el. A budapesti vizes vb-n 100 és 200 méter pillangón indul, valamint tagja a legidősebb korcsoportos debreceni vegyesváltónak.

Batta Gyula fizikus, a Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszékén a Szerkezeti Biológiai Kutatócsoportot vezeti. 2005 óta szenior úszó. 2016-ban több mint 1000 kilométert úszott. A szenior úszás különböző számaiban tizennégyszeres országos bajnok. 2015-ben az európai ranglistán 10. helyezett volt 200 méter pillangón. A világbajnokságra 100 és 200 méter pillangó távokon nevezett.

Erdélyi Zoltán fizikus, a Szilárdtest Fizikai Tanszék vezetője. 2016 óta szenior úszó, többszörös országos bajnok és helyezett. Az 50 és a 100 méteres gyorsúszás, illetve 50 méteres mellúszás versenyszámaiban áll rajthoz.

A szenior úszók korcsoportok szerint versenyeznek majd az augusztus 7-e és 20-a között zajló világeseményen, ami óriási létszámot, 15 ezer sportolót jelent. A mezőnyben egykori világnagyságok is felbukkannak, igen magasra téve ezzel a mércét. Az egyetemi csapat tagjai elsősorban jó saját időeredményeket és tisztes helytállást tűzték ki célul.

 

A vizes vb szenior versenyeiről további információkat a következő linken találnak:

http://www.fina.org/event/17th-fina-world-masters-championships

 

Sajtóiroda