Tudomány lazán az Egyetem Téren

2017. július 19. - 16:46 Négy nap, kétezer négyzetméter, 30 egyetemi egység, 250 közreműködő, 40 színpadi produkció – ez számokban az Egyetem Tér a Campus Fesztiválon. Először „települ ki” a könyvtár és a nigériai hallgatók Búzadara slágerét is hallhatja a közönség péntek este.

Az egyetem új címerével díszített hatalmas molinó fogadta a fesztivál 0. napján a nyitás előtt órákban a sajtó képviselőit, akik egy bejárás során kaphattak bepillantást a készülődés hajrájába. A Debreceni Egyetem Multimédia Kompetencia Központ munkatársai egyperces timelapse-videóban örökítették meg, hogyan épült fel a fesztiválhelyszín. 

A 10. jubileumi Campus Fesztivál az első olyan alkalom, amikor a már állandó résztvevőnek számító Debreceni Egyetem a 0. naptól várja a könnyed, de tartalmas és tudományos kikapcsolódásra vágyókat.

– Harminc egyetemi egység kapott lehetőséget azon a pályázaton, amelyen a karok, tanszékek, intézetek egymással versengtek a fesztiválon bemutatkozást jelentő standokért. A leglátványosabb ötletek és bemutatók szerepelhetnek az Egyetem Téren – mondta a helyszínen Bács Zoltán. A kancellár hangsúlyozta: az egyetem szeretné megmutatni, hogy az intézmény nem csupán egy magába zárkózott, a valóságtól eltávolodott tudományos világ, hanem egy olyan 40 ezres létszámú intézmény, amelynek van egy lazább, könnyedebb, szórakoztató és szórakoztatni tudó oldala is.


A standokon bemutatkozó egyetemi egységek mellett az Egyetem Tér színpadán is egymást követik a programok a fesztivál mind a négy napján délután 3 órától egészen éjfélig.


– Ez a második év, amikor színpadi produkciókkal is készülünk az Egyetem Téren, ahol a Dumaszínház humoristái mellett egyetemisták, középiskolások, tehetségkutatók nyertesei is fellépnek. De szerveztünk zenés és beszélgetős műsorokat is, olyan fellépőkkel, mint a Debrecen Dixieland Jazz Band, a Szilvássy Zoltán rektorral szombat estére Impact néven kiegészült Android együttes, vagy a már lassan egymilliós nézettségű Búzadara youtube videó Nigériából érkezett informatikus hallgató alkotói, Dubem K és Tboy (péntek 21 óra a szerk.) – emelte ki az érdekességeket Rőfi Mónika, a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ vezetője.


– A régi, jól bevált programokat megtartva, felfrissítve, és újabb ötleteket felvonultatva, szinte az intézmény keresztmetszetét adva mutatkozik be az egyetem 30 egysége. Nosztalgikus időutazásra invitál az első alkalommal fesztiválozó egyetemi könyvtár, a néprajzosok jóvoltából fesztivál-esküvőt tarthatunk, virtuális utazást tehetünk távoli országokba, de helybe jön Itália és a német kultúra, emellett egészségügyi mérésekkel, tanácsadással és látványos természettudományos bemutatókkal is találkozhatnak az Egyetem téren a hozzánk ellátogatók. Egyszóval: minden egy helyen lesz, ami érdekes, szórakoztató, játékos, de egyben egy kicsit tudományos is – ismertette a kínálatot Mándy Zsuzsa, az Egyetem Tér programfelelőse.

Az egyetemi standok este 9-ig várják az érdeklődőket, a színpadon pedig éjfélig tartanak a programok: az AudMax-ban ma Jakupcsek Gabriella lesz a vendég, de fellép a Parno Graszt, a Ham Ko Ham és a Szomszédnéni Produkciós Iroda is.

A programok ide kattintva elérhetők.

Sajtóiroda - BZs