Ponthúzás után kollégiumkereső

2017. július 13. - 16:03 A ponthatárok kihirdetése után leendő egyetemisták ezrei igényelnek kollégiumi elhelyezést. A Debreceni Egyetem a lakhatásban is segítséget nyújt a leendő elsősöknek: 13 kollégium 1208 férőhelyére pályázhatnak a gólyák.

Szerencsés helyzetben vannak a Debreceni Egyetem hallgatói, ugyanis több mint 4800 férőhely közül választhatnak igényeiknek és pénztárcájuknak megfelelően, ebből több mint ezerkétszáz ágy jut az első éveseknek, vagyis az újonnan felvett hallgatók ötöde válhat kollégistává.


- A nagy létszámú karok, képzések közelsége és a magas komfortfokozat miatt folyamatosan a Campus Hotelt és a Kossuth Lajos Kollégiumokat preferálják a legtöbben. Az utolsó simításokat végzik azonban a Veres Péter Kollégium 2. emeletén, így szeptembertől már ott is valamennyi szinten megújult, modern környezetben tölthetik a kollégisták az egyetemi éveket. Minden kollégiumi szobában elérhető az internet kábeles vagy WiFi formában, emellett a Tisza István Kollégiumban tavasz óta nagyobb sávszélességű, biztosabb szolgáltatást nyújtó számítógépes hálózat működik, ami várhatóan már szeptembertől a Nyíregyházi Kollégiumban és a Sportkollégiumban is elérhető lesz– tájékoztatott Csiszár Imre, az egyetemi kollégiumok igazgatója.

A hallgatók biztonságérzetét jelentősen növelik az egyetemi UniPass kártyával működő beléptető rendszerek, amelyek közül a Borsos József Kollégiumi rendszer e tanév kezdete óta üzemel, a Markusovszky Lajos III. Kollégiumban pedig az új szemeszterben váltja le a jelenlegi, elavult módszert.

Minden kollégiumban vannak konyhák főzőlapokkal, sütőkkel, mikróval, a mosási, szárítási, vasalási lehetőségek mellett. A legtöbb kollégiumhoz is tartozik egy vagy több kerékpártároló a biciklik kulturált elhelyezésére, a nyugodt felkészülésre pedig az elkülönült tanulókban van lehetőség. Emellett számos egyéb szolgáltatás: konditerem, tornaszoba, klubterem, TV-terem áll a kollégisták rendelkezésére ingyenesen vagy kedvezményes áron.

- Van ahol uszoda, van ahol bowling bár van a kollégium épületében, és sok helyen össze lehet ülni egy kis szalonnázásra a kijelölt sütőhelyeken, amelyek nagyon népszerűek. A legfontosabb azonban az, hogy a kollégisták közösségi életét a helyi kollégiumi kulturális bizottságok szervezik, akik remek hangulatú, vidám és tartalmas programokat tartanak egész tanévben – részletezte az igazgató.

Más intézményektől eltérően a Debreceni Egyetemen két juttatást: a kollégiumi ellátást és a rendszeres szociális ösztöndíjat egy eljárásban, egyszerre lehet és kell igényelni, hiszen mindkettő ugyanazokat a szociális körülményeket mérlegeli.

Az első évesek eljárása az egyetemre történő felvételüket követően, július 25-26-án azonnal indul. Érdemes a pályázóknak több kollégiumot megjelölni, hiszen ma már bármelyik kar hallgatója bármelyik kollégiumot választhatja. A kérelmet a koli.unideb.hufelületen lehet kitölteni.

- Nagyon fontos, de sajnos sokan elfelejtik, hogy a honlap által generált dokumentumot ki kell nyomtatni, aláírni, és az előírt szociális igazolásokat mellékelve a pályázati csomagot kell megküldeni a Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottság részére, úgy hogy az 2017. augusztus 11-ig beérkezzen – hívta fel a figyelmet Csiszár Imre.

A kérelmeket a beérkezett igazolások – családszerkezet, egy főre eső éves bruttó jövedelem, a képzés és a pályázó lakhelyének távolsága, esetleges rendkívüli egészségügyi helyzet – alapján pontozzák és bírálják el.

Aki már egyetemista, de a 2017/18-as tanévben nem jutott be egyik kollégiumba sem, annak fontos határidő a június 21-e.  A felsőbb évesek eljárása ugyanis már a jogorvoslati-méltányosági szakaszban tart, és eddig az időpontig nyújthat be újabb kérelmet az a hallgató, aki az eljárás vagy a pontozás kapcsán kifogással kíván élni. A kollégiumok közötti cserére vonatkozó igényt a hallgatóknak augusztus 31-ig a szociális referenseket kell jelezniük.

Sajtóiroda-TB