Miniszteri szemle Karcagon

2017. július 07. - 13:44 Kedvezőtlen körülmények között is hozza az országos átlagot a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetében nemesített búza. Az egyetemi búzatáblánál tartott pénteki aratási szemlén Fazekas Sándor bejelentette: jó lesz az idei gabonatermés.

A Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetében hét évtizede foglalkoznak gabonakutatásokkal, eddig 14 fajtát nemesítettek. Idén 90 hektáron vetettek saját őszi búza fajtát, 40 hektáron őszi árpát, és ugyanekkora területen tritikálét.

- Az intézetben főként a nagykunsági gazdálkodók munkáját segítik olyan vetőmagok előállításával, melyek a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is megfelelő termést hozhatnak. Ebben az évben körülbelül 30 ezer hektár bevetésére elegendő magot termeltek meg Karcagon – tájékoztatott Jávor András rektori főtanácsadó, aki Zsembeli József igazgatóval együtt kalauzolta Fazekas Sándort a pénteken tartott aratási szemlén.

A földművelésügyi miniszter az intézet 22 hektáros tábláját tekintete meg, amelyen az egyik legjobb hazai búzafajtát, a Bendegúzt termesztik.

- Ezt a tájfajtát kifejezetten erre a régióra nemesítettük, így igénytelen talajon és kedvezőtlen klimatikus körülmények között is jó malmi minőséget tud produkálni. Idén a kemény, csapadékmentes tél és az extra száraz tavasz ellenére öt tonna hektáronkénti átlagtermést várunk tőle – hangsúlyozta Zsembeli József.

Az eddigi adatok szerint nagyságrendileg ugyanennyi, 5,4 tonna átlagtermés várható országosan is. A földművelésügyi miniszter szerint az átlagosnál jobb minőségű és magasabb hozamú lesz a gabonatermés.

- Az ország kenyérgabona, takarmány és vetőmag ellátása biztosított, és exportra is jut – tette hozzá Fazekas Sándor.

Máig mintegy 50 ezer hektáron takarították be a búzát, a termésátlag eddig hektáronként 5,4 tonna körüli. A 236 ezer hektáron vetett őszi árpa 60 százalékát aratták le, a termés minősége jó, átlaga 5 tonna körüli. Kedvező időjárás mellett ez a gabona napokon belül teljes egészében a raktárakba kerülhet.

Ugyancsak tart még a repce, valamint a takarmányborsó aratása is, előbbi termőterülete idén 270 ezer, míg utóbbié 14 ezer hektár. A kenyérgabona vetésterülete idén mintegy 950 ezer hektár, kisebb, mint az elmúlt években, elsősorban az olajos növények vetésterületének növekedés miatt. Az őszi búza növekvő hozamainak köszönhetően a teljes termésmennyiség számottevően nem változott és minden felhasználási célra elegendő. Jelezte, immár egyre nagyobb területen termelnek GMO-mentes szóját is Magyarországon.

Sajtóiroda - TB