Újra Debrecenben az ifjú zeneművészek

2017. július 06. - 15:06 Világhírű mestertanárok kurzusain sajátíthatja el a hangszeres zene szakmai titkait az a csaknem 200 fiatal művész, akik július 14-23. között részt vesznek az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján.

A világszerte ismert és elismert programot – amelyre ebben az évben 22 országból érkeztek jelentkezések – tizenhetedik alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara.

- Egy egyetem képzése nem lehet teljes, ha a kulturális értékek átadásának nem nyújtja a legszélesebb palettáját, ezért fontos, hogy az intézmény ismét egy rangos nemzetközi eseménynek ad otthont. Olyan programot kínál a kar, amely egyrészt az ideérkező fiataloknak ad újabb művészi inspirációt, másrészt a közönségnek nyújt magas színvonalú zenei élményt – fogalmazott a programot ismertető július 6-i sajtótájékoztatón Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

Az akadémia vonós-, fúvós- és ütőhangszeres mesterkurzusain a tehetséges fiatalok intenzív egyéni fejlesztő munkát végeznek, emellett részt vesznek a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájában is.

- A Nyári Akadémiát az állandóság és az állandó változás jellemzi, hiszen a rendezvény alapkoncepciója a kezdetek óta változatlan. Ugyanakkor a visszatérők mellett mindig új és újabb résztvevők érkeznek, ami mutatja, hogy jó hírünk van a világ zenei életében – hangsúlyozta Duffek Mihály. A Zeneművészeti Kar dékánja kiemelte: örömtelki, hogy ebben az évben is Vásáry Tamás irányításával készülhet koncertjeire a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar.

- Az állandóság ebben is megmutatkozik, hiszen az évről-évre megújuló repertoár egyetlen biztos pontja, hogy Kodály Zoltán egyik műve biztosan bekerül a programba – tette hozzá Duffek Mihály.

A világ hangversenytermeit megjárt művészek a kurzusok irányítása mellett esténként ingyenes hangversenyeken mutatkoznak be a debreceni közönségnek a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

- A Zenés esték a Nagyerdőn című sorozat nyitóhangversenye a nyári Akadémia hivatalos megnyitóját követően július 14-én, pénteken 19 órakor kezdődik. Ebben az időpontban nyílik a karon Szigeti Tamás fotóművész kiállítása is, aki a tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is ismert zenészek portréit hozza el Debrecenbe – sorolta a programokat Váradi Judit művészeti igazgató.

Különlegesnek ígérkezik az országban egyedülálló megmérettetés, a Petrovics Emil Énekverseny, amelyre kizárólag kortárs szerzők műveivel lehetett nevezni. A tavalyi nagy sikerű kurzust követően ismét Debrecenbe érkezik a cívisvárosból elszármazott, jelenleg Hollandiában élő előadóművész, Dezső Virág, aki a modern mime, tánc, instant kompozíció és zene világát ötvözi mesterkurzusán.

Az akadémia a záróhangversenyét július 23-án a Kölcsey Központban hallhatja a közönség, a zenekar ezt követően koncertkörúton mutatkozik be itthon és határainkon túl egyaránt. A vasárnapi koncertet a Debreceni Egyetem Multimédia Kompetencia Központja élőben közvetíti. Másnap, 24-én Pozsonyban, a Szlovák Rádió Nagytermében, július 25-én Galántán, a Városi Művelődési Központban, július 26-án Budapesten, a Városmajorban, 27-én pedig Eisenstadt-ban, az Esterházy Kastély Haydn termében lép fel a  Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar. 

Sajtóiroda - BZs

Dokumentumok: