Irodalmi áttekintés egészségünkért

2017. július 04. - 12:48 Nemzetközi továbbképzést tartottak a szisztematikus irodalmi áttekintések módszertanáról a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán egy uniós projekt keretében.

“Advanced Epidemiology and Statistics Part 1: Systematic Reviews” címmel rendezték meg a szisztematikus irodalmi áttekintés módszertanát tárgyaló továbbképzést, valamint a munkahelyi por- és rostexpozíció és a kötőszövetes átalakulással járó tüdőbetegségek közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmány munkamegbeszélését június 28-29-én a Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetében. A Diagnosis, Monitoring and Prevention of Exposure-Related Noncommunicable Diseases (DiMoPEx) COST Action Európai Uniós projekt keretében megvalósult eseményt a Debreceni Egyetem docense, Ádám Balázs és a hollandiai Radboud University docense, Paul Scheepers irányította.

A 11 országból érkezett résztvevők áttekintették a környezet-egészségtan és kémiai kockázatbecslés területén végzett áttekintések szerepét és kihívásait, a Navigation módszertani útmutató használatát a fertőtlenítő triklozán reproduktív mérgező hatásáról publikált tanulmány példáján, a szisztematikus áttekintésekben jelentkező hiba becslésének módszerét, valamint a környezetegészségügyi szisztematikus irodalmi áttekintések gyakorlati kódexét (COSTEHR), melynek alkalmazását a résztvevők csoportgyakorlaton sajátították el.

A továbbképzést követő munkamegbeszélésen egy, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) meghívására induló projekt módszertani kérdéseit tárgyalták meg a szakemberek. A két szervezet közös foglalkozási betegségteher vizsgálataiban a DiMoPEx projekt résztvevői vállalkoztak a munkahelyi por- és rostexpozíció és az általuk okozott kötőszövetes tüdőbetegségek szisztematikus irodalmi áttekintésének elvégzésére. A WHO/ILO kezdeményezésről Frank Pega tartott Internetes előadást a WHO genfi központjából, akivel a résztvevők megbeszélhették a projekttervezés során felmerülő kérdéseket.

 

Sajtóiroda