Berényi Ervin a DE Klinikai Központ élén

2017. július 03. - 12:28 Július 1-től Berényi Ervin orvosprofesszor váltja Édes Istvánt a Klinikai Központ élén. Az öt évre kinevezett új elnök egységes sürgősségi rendszert és a daganatos betegek még gyorsabb ellátását szeretné elérni. Valóban a beteg legyen az első, nem lehet fontosabb más érdek – vallja.

Berényi Ervin professzor elnöki céljait a betegellátás és az oktatás területén is kijelölte pályázatában. Úgy véli: az északkelet-magyarországi régióban a felsőoktatási intézményeknek össze kell fogni, hogy a változó világ kihívásainak, a piaci igényeknek, a legkorszerűbb oktatási környezet kialakításának közösen tudjanak megfelelni. A betegellátás terén a progresszivitási szinteknek megfelelő, világos betegutak kialakítását tartja fontosnak – a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal összehangoltan.

- Alapvető cél, hogy kialakítsunk egy teljesen tiszta, áttekinthető egészségügyi szolgáltatást, amelyben a közösségi és a csoportérdek az egyének érdekei fölé helyeződik – ezen belül is a betegek érdeke a legfontosabb. Ha pontosítani akarjuk ezt, akkor a betegutak tisztázása kiemelkedően fontos feladat, különösen a sürgősségi ellátásban és a daganatos betegek ellátásában. Nem fordulhat elő, hogy a betegek kiszolgáltatva várjanak előjegyzési időpontokra, hogy különböző okok miatt elkallódjanak az ellátórendszerben. Amikor az elmúlt években neuroradiológusoként a legbonyolultabb daganatos betegségek felismerésével foglalkoztam, például kisgyerekek agyműtéteihez végeztem MR-diagnosztikát, megtanultam: mindennél fontosabb, hogy egy daganatos beteg a lehető leggyorsabban diagnózishoz jusson, és elkezdődjön a szükséges terápia. Mindez csak nagyon pontos betegút-követéssel és -menedzseléssel érhető el – hangsúlyozza Berényi Ervin, hozzátéve: amikor a betegünk a rákgyanúval, vagy már diagnosztizált rákkal bekerül az ellátórendszerbe, minden egyes betegre külön figyelmet kell fordítani, a terápia végéig folyamatosan, majd pedig a kontrollok során.

A Klinikai Központ új elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy országos szinten óriási kiadásokat fordítunk a daganatos betegek ellátására, és ennek eredményét sehol nem látjuk: majd minden egyes mutatóban az utolsók között vagyunk az Európai Unióban a daganatos betegek halálozása tekintetében. Az orvosprofesszor megjegyzi, hogy bár az országos adatok rendkívül heterogének, de nem lehetünk büszkék szűkebb hazánk, Hajdú-Bihar megye helyzetére sem.

- Ugyancsak aggasztónak tartom, hogy azokban az esetekben, amikor már sajnos nem lehet segíteni a betegeken, akkor ahelyett, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartásával, a lehető legbékésebb távozás minden feltételrendszerét megteremtenénk, nem egy esetben az erőltetett gyógyszeres terápia hatására, a betegek teljesen legyengülve, méltatlan állapotban hagynak itt bennünket. A Kenézy Kórház, mely a napokban egyetemi kórház lett, a Debreceni Hospice Ház Alapítvánnyal karöltve, szép példáját mutatja az összefogásnak, ehhez kell csatlakozni a Klinikai Központnak is – jelentette ki Berényi Ervin.

- Vezérelvem négy pillére: a betegek érdekének elsődlegessége, az ellátás transzparenciája, annak szabályozottsága és ellenőrizhetősége. A Klinikai Központ élén ezekre a szempontokra fogok koncentrálni. Bízom benne, hogy az intézmény vezetése mellett a klinikai dolgozók, oktatók támogatásával – szögezi le.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke már az első munkanapján megkezdte a minden szakmára kiterjedő helyzetfelmérést. Berényi Ervin szerint ez nélkülözhetetlen a legmagasabb szintű feladatellátásra optimalizált struktúra megteremtéséhez, hogy ezáltal a működés funkcionálisan a lehető legtökéletesebb legyen. Ehhez világos folyamatleírásokra, megfelelő humánerőforrásra, motivált kollégákra van szükség - vallja.

- A legmagasabb szintű betegellátó tevékenység biztosítása mellett természetesen a legmagasabb szintű orvosképzés, a kutatási aktivitás megtartása-fejlesztése is alapvető célunk – tette hozzá az orvosprofesszor.

NÉVJEGY

Berényi Ervin neuroradiológus orvosprofesszor, szakterülete az emberi agy működésének feltérképezése a legmodernebb képalkotó eljárásokkal.Egyetemi munkáját 2005-ben kezdte meg Debrecenben, nevéhez fűződik a radiográfus képzés debreceni felfejlesztése, az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapszak létrehozása. 2013 óta egyetemi tanár, 2016 óta a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet igazgatója.

Az elmúlt hónapokban rektori biztosként irányította a Kenézy Gyula Kórház és a Klinikai Központ integrációját. Berényi Ervin a Magyar Radiológus Társaság alelnöke. Hobbija a futás, különösen a hosszútávfutás: néhány éve kezdte, de már 11 maratont tud maga mögött. Szabadidejében chilitermesztéssel foglalkozik, de a horgászatra, a festészetre vagy a vitorlázásra is szakít időt, ha teheti.

Sajtóiroda