Csúcsszezont értékelt a DEAC

2017. június 30. - 16:18 Történetének legsikeresebb évét zárta a DEAC a 2016/17-es bajnoki szezonban. A Debreceni Egyetem Atlétikai Club június 29-ei évadzáró rendezvényén a szezon kiválóságait is jutalmazták.

Eredményes szezont zárt a DEAC 16 szakosztálya, kiemelten szerepelt a kosárlabda, a futsal, kézilabda, a röplabda és a labdarúgócsapat - emelték ki a sportvezetők az első alkalommal rendezett évadzáró ünnepségen. A több mint száz éves, ezer igazolt versenyzőt jegyző klub országosan egyedülálló mentorprogramjával, modern és fejlődő infrastruktújájával és újszerű kezdeményezéseivel ma már minta a hazai felsőoktatásban – hangzott el az évadzárón.  Az egyetemi sportlétesítményeket évente mintegy 200-220 ezren keresik fel.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában megrendezett ünnepségen a mintegy százötven sportolót, edzőt, sportvezetőt és a vendégeket Jávor András, a DEAC elnöke köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a szezonban elért sikerek bizonyítják, hogy a DEAC ma már nem csupán az egyetemi klubok mezőnyében képes kiemelkedő teljesítményekre. Reményét fejezte ki, hogy a szezonban elért eredmények lendületével tud tovább építkezni a klub és a szakosztályok. A klubelnök kiemelte az integrált egyetemi háttér segítő szerepét és az egyetemi vezetés támogatását.

Szilvássy Zoltán rektor az egyetemi sport hatásáról és közösségformáló erejéről, élményszerűségéről beszélt ünnepi köszöntőjében. Kiemelte, hogy tízből kilencszer az egyetemi sporteredményekre kap visszajelzést, ami jelzi, hogy milyen szervezőereje van a versenysportnak.

Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója az egyetem a sportban is megmutatkozó egyedi szemléletét hangsúlyozta, amely reményei szerint más intézmények számára is példa. Az egyetemi docens a tesnevelőtanár szak mellett a sportközgazdász mesterszakról, a hazánkban egyedülálló sportmérnöki MSc-ről, és a sportanalitikus szakirányról beszélt újdonságként.

Barcsa Lajos alpolgármester köszöntőjében a város nevében gratulált a DEAC szezonban elért eredményeihez.

Lóczy Lászlóné Kovács Mariann, a DEAC Kft. ügyvezetője összefoglalóan értékelte az elmúlt évek teljesítményét. A mostani szezonnal bezárólag mintegy másfél milliárd forintot fordítottak az egyetemi egyesületek sportra és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére.

A szakosztályoknak és sportolóknak Bács Zoltán kancellár, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség alelnöke gratulált az idei eredményekhez, valamint munkájukhoz és megköszönte a támogatók segítségét - akár anyagiakkal, akár erkölcsileg álltak az egyetemi sport mellé. Az egyetemi vezető szerint a siker a több mint 10 éve megalkotott és szisztematikusan végrehajtott sportkoncepciónak, a tervszerű működésnek és a partneri hozzáállásnak egyaránt köszönhető. Bács Zoltán szólt arról is, hogy az egyetem és a stadion kapcsolata, valamint a SET központ létrehozása egy speciálisan „debreceni megoldás”, amely szintén beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A jövőről szólva a Böszörményi úti campuson tervezett teniszközpontot, valamint a Nagyerdei Stadionban megvalósuló fitneszközpont említette és kitért rá, hogy elsősorban a külföldi hallgatók igényei szerint újabb sportágak, így például a rögbi is megjelenhet a DEAC-nál.

Az eredmények több szakosztálynál is látványosak voltak: a férfi röplabda- és a női futsalcsapat már a honi bajnokság legmagasabb osztályában szerepel. A férfi kézilabdacsapat aranyérmes lett az NB II Északkeleti csoportjában, s feljutott az NB I/B-be. A férfi kosarasok hosszú menetelés után az NB I A csoportjába, legmagasabb osztályba jutottak, így Debrecennek hosszú évek után újra van élvonalbeli csapata. Ugyancsak a legmagasabb osztályba, az NB I-be jutott DEAC férfi futsal együttese. Az egyetemi klub futballcsapata az NB III-as részvételi jogot harcolta ki egy megyei bajnoki címmel és a rájátszásban a körmendi futballcsapat legyőzésével. A DASE labdarúgói a megyei bajnokság első osztályában szerepelnek.

A rendezvényen átadták a 2016/17-es bajnoki szezon díjait is. „Az év edzője” Sáfár László lett, aki évek óta a DEAC futballcsapatának kötelékében dolgozik. „Az év játékosa” díjat Molnár András kosárlabdázó nyerte, kinek vezérletével megnyerték a bajnokságot és a rájátszás két körét az Oroszlány és Veszprém ellen. „Az év meglepetése” díjat a férfi futsal szakosztály érdemelte ki, mely főleg hallgatókból álló csapattal, alulról építkezve alakította ki a közösségét, nyerte meg a bajnokságot a csoportjukban és jutott az NB I-be két országos rájátszási körön keresztül. „Az év szakosztálya” díjat a kosárlabda szakosztály kapta, mely hosszú évek után az egyik kiemelt médiasportágban adott újra első osztályú csapatot a városnak. "Az év fiatal tehetsége” díj nyertese pedig a DEAC kézilabdacsapatának átlövője, Mucza Norbert lett, aki az idei bajnokságban házi gólkirály volt.

Sajtóiroda