Izgalmak a Buzánszky Kupában

2017. június 22. - 13:03 Idén ugyanaz a két csapat jutott be a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa döntőjébe, végül mindkettő egy-egy győzelemmel zárt. A két egyetemi tornára évről évre egyre több külföldi alakulat nevez be.
Fordulatos és izgalmas mérkőzésekkel zárult szerdán a 2017-es tavaszi Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa, a döntőknek a Debreceni Egyetem műfüves pályái adtak otthont. A mostani szezonban újdonságként meghirdetett Superligában az A-Men FC Papírvilág, illetve az FC Strikaz játszott az első helyért, az aranyérmet végül büntetőkkel a külföldi játékosokból álló csapat szerezte meg.
 
 
A két gárda nem csak a Buzánszky Kupában csapott össze a nap folyamán, hiszen a Futsal Kupa sorsa is kettőjük között dőlt el. Itt azonban fordított eredmény született, az A-Men FC Papírvilág diadalmaskodott. Divízió3-ban az Fc Knicks tarolt, érdekesség, hogy ebben a ligában már másodjára nyert külföldi együttes. A Sinter FC PRIMAVERA lett a Divízió2 győztese, a gólkirály is az ő csapatukból került ki Gyurina János révén, míg az Elnöki Kupát a Made in Italy vihette haza. A Női Ligában a Sinter Ladies FC lett az első, míg a második helyen a Sólyom Attila vezette DEAC-KA végzett.
 
Az ünnepélyes díjkiosztást és éremátadást megelőzően a Sporttudományi Oktatóközpont előtt álló Buzánszky-szobornál Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem sportlétesítményei nem csak egy-egy kupadöntő alkalmával, hanem folyamatosan kihasználtak, a lelátók megtelnek szurkolókkal.
 
- Jó volt látni a játékszenvedélyt és az őszinte örömöt ma is a játékosokon. A lazaság és vagányság az Aranycsapat legendás jobbhátvédjére, Buzánszky Jenőre is jellemző volt, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a siker mögött rengeteg munka is van – hangsúlyozta Balogh László.
 
 
Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke barátjaként emlékezett meg a 49-szeres válogatott Buzánszky Jenőről.
 
- Bölcsessége, ahogy a sportról beszélt, mindenkit fegyelemre tanított. A mentorom volt, tulajdonképpen ő inspirált arra, hogy tagja legyek a Fair Play Bizottságnak. Ugyanakkor, aki látta őt játszani, soha nem feledi az életörömét. Családszerető, bohém ember volt és rendkívüli játékos – idézte fel a Debreceni Egyetem egykori utazó nagykövetének személyiségét Kamuti Jenő.
 
Az olimpiai bajnok labdarúgó Gelei Imre a névadó legenda küzdőszelleméről beszélt a kupa fiatal játékosainak, példaképnek állította Buzánszky Jenőt hihetetlen emberi és sportolói kvalitásai miatt. 
 
A megemlékezéseket követően az egyetem képviselői és a meghívott vendégek – köztük az egykori legenda örököse és családja – megkoszorúzták az Aranycsapat hátvédjének szobrát.
 
Sajtóiroda – SBD