Végy egy jó kapust!

2017. június 14. - 16:18 Minden labdarúgó ismeri a sikeres csapatépítés alapszabályát. A Debreceni Egyetem konferenciáján pedig az is kiderült, mi a kiváló hálóőrök titka: legyen szó futballról, vízilabdáról, kézilabdáról vagy jégkorongról.

A magyar sport legendás, nemzetközileg is elismert kapusainak részvételével tartott egyedülálló előadás-sorozatot a Debreceni Egyetem június 14-én. Bár hazánkban még nem rendeztek ehhez fogható tanácskozást, az intézményben ez a rendezvény sem számít példa nélkülinek.

- A Debreceni Egyetemen évek óta szervezünk olyan konferenciákat, ahol a gyakorlatban dolgozó szakemberek adják át ismereteiket, tapasztalataikat a hallgatóknak, illetve a szakma más képviselői számára. Az egyetem oktatási intézmény lévén szívesen jelenik meg ezekben a programokban szervezőerőként és felületként is – mondta el a konferencia kapcsán Bács Zoltán Kancellár.

Az egyetemen ősszel rendezett nemzetközi kézilabda kapusedzői találkozónak nagy sikere volt, ez inspirálta az újabb, ezúttal több sportágat felvonultató tanácskozást.

- Azt gondoltuk, hogy érdemes lenne összevetni és értékelni a kapusok jellemzőit a különböző sportágakban szakmai szempontból, így a felkészítés, az edzés és a teljesítményelemzés oldaláról is. Mi ezzel a rendezvénnyel a magyar sport fejlődését szeretnénk szolgálni, az oktatás és kutatás mellett, mintegy harmadik misszióként – hangsúlyozta Balogh László, a szervező Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója.

A rendezvény célja volt, hogy felhívja a figyelmet a magyar kapusképzés sikereire, és elindítson egy közös gondolkodásmódot a sportágak sajátságainak és metszéspontjainak szakmai elemzése mellett.

- A kapusok nagyon fontos szerepet töltenek be egy-egy csapaton belül, sikerességük szinte egyenes arányban áll a csapat sikerével, mégis aránytalanul keveset foglalkoznak képzésükkel hazánkban. Ezért örülök a Debreceni Egyetem kezdeményezésének, ami elindított egy folyamatot – fogalmazott Hofmann László világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó.

A szerdai konferencián a labdarúgás, a vízilabda, a jégkorong és a kézilabda legelismertebb hazai hálóőrei tartottak előadásokat a Lovardában.

- Gyakorlatilag mindent tudni kell: erősnek, gyorsnak, lobbanékonynak, ugyanakkor lazának, hajlékonynak kell lenni, úgy, hogy mentálisan is erős vagy. Ez összességében nem túl könnyű – sorolta a jó jégkorongkapusok legfőbb ismertetőit a csaknem százszoros magyar válogatott Szuper Levente.

A programon – melyre több mint 120 edző és sportoló regisztrált az ország minden szegletéből – előadást tartott a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdakapus Szécsi Zoltán, valamint az évtized legjobb magyar hálóőrének is megválasztott Király Gábor is.

- 25 éve vagyok a pályán, és ebből 18 évet külföldön töltöttem, az itt szerzett tapasztalatokat szép fokozatosan igyekszünk beépíteni az edzésprogramjainkba. Ha azt a tudást, amit ez idő alatt felhalmoztam, rázúdítanám az emberekre, akkor biztosan a tanácstalanság ülne ki az arcokra – nyilatkozta az unideb.hu-nak a csúcstartó, 108-szoros magyar válogatott Király Gábor, aki hozzátette: bár csak minden tizedik meghívást tudja elfogadni, mégis megtisztelő számára, hogy a Debreceni Egyetem konferenciáján tarthat előadást a hazai hálóőrök legjobbjai között.

Sajtóiroda – TB