Tudományos vándorgyűlés

2017. június 14. - 13:39 A Magyar Élettani Társaság, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság, valamint a Magyar Mikrocirkulációs és Vaszkuláris Biológiai Társaság közös konferenciájának ad otthont a Debreceni Egyetem.
A Magyarországon folyó élettani, kórélettani, farmakológiai kutatásokról, valamint ebben az évben újdonságként a transzlációs medicináról is szó lesz a négynapos tanácskozáson a Debreceni Egyetemen, ahol hazai és külföldi szakemberek vitatják meg a terület aktuális kérdéseit. A Magyar Élettani Társaság nagy hagyományú vándorgyűléséhez idén csatlakozott a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság, illetve a Magyar Mikrocirkulációs és Vaszkuláris Biológiai Társaság is.
 
-  Úgy gondolom, hogy a Magyarországon a témában kutató tudósok egyik legnagyobb eseményéről van szó – emelte ki Bíró Tamás professzor, a Debreceni Egyetem Immunológiai Intézetének igazgatója, a konferencia elnöke. Hozzátette: az esemény nagyságát és fontosságát is mutatja, hogy több mint háromszáz vendéget várnak a seregszemlére.
 
 
A Debreceni Egyetem kutatói által szervezett szimpóziumokon a fájdalomkutatás mellett, a kannabisz gyógyszerfejlesztési felhasználásáról, a szív- és érrendszeri betegségekről, a tumorok, gyulladásos folyamatok megismeréséről, valamint az autoimmun betegségekről is szó lesz.
 
- Az utóbbi években a különböző kutatások eredményeinek terápiás alkalmazhatóságát is elkezdték vizsgálni a tudósok. A konferencia többek között erről is szól. Egy rendkívül széles, több tudományágat átfogó előadás-sorozatról van szó, ahol az előadók bemutatják, hogy a magyar tudományos élet mennyire széleskörűen próbálja azokat a kérdéseket megoldani, amelyek a betegségek megértéséhez, kezeléséhez, diagnózisához kapcsolódnak – mondta Bíró Tamás.
 
 
A konferencia középpontjában a sejt- és molekuláris élettani, molekuláris biológiai, kísérletes és klinikai farmakológia, kórélettani, immunológiai, valamint transzlációs kutatások legújabb eredményeinek bemutatása áll, illetve ezen területek legújabb eredményeinek interdiszciplináris jellegére, különös tekintettel az új kihívásokra, lehetőségekre, paradigmákra fókuszál. A szimpóziumok az adott téma legszélesebb rokon tématerületeinek eredményeit felvonultatva világítanak rá az élettani és kóros működések összefüggéseire.
 
A szervező társaságok további célja, hogy a lehetőségekhez mérten maximálisan segítsék a fiatal kutatók oktatását, képzését, fejlődését. Ennek keretében idén is megrendezik a Fiatal Kutatói Fórumot, melynek témája ez évben a modern „next-generation” farmakológia.
 
Sajtóiroda - SBD