Lucullusi lakoma és közösségi élmény

2017. június 12. - 13:31 Ragyogó napsütés, illatozó bográcsok, hangulatos zene a felnőtteknek, játékos pontgyűjtés a kisebbeknek, és sport mindenkinek. Színes programokkal várta munkatársait a június 9-ei Dolgozói DErbin a Debreceni Egyetem.

Már messziről hallhatták a 70-es, 80-as éveket idéző nosztalgiazenét az idei Dolgozói DErbire érkező résztvevők. A Nagyerdei Stadion szomszédságában összesen 93 (!) bográcsban főtt a sok-sok ínycsiklandozó ételkülönlegesség.

Amíg a csapatok a hozzávalókat aprították, a Mautner Zsófi gasztroblogger, Jávor András rektori főtanácsadó és Herendi János séf alkotta zsűri már el is kezdte a „terepszemlét”. Az egyetemi polgárok apait-anyait, és persze a hozzávalókat is beleadtak a készülő finomságokba, amelyeket a változatosság jellemzett. Volt erdélyi csorbaleves, vaddisznópörkölt, házi buciba töltött finomság, kemencés, nyárson sült és még vegetáriánus étel is. A főzőversenyre ellátogatott eDE is, az egyetemi kabalamókussal számtalan közös szelfi készült.

Miközben készült az ebéd, el lehetett kísérni a gyerekeket a „mókusos” pontgyűjtő körútra, ahol különböző versenyszámokban – ErDEi próba: ügyességi és játékos feladatok, küzDElem: sport, örvenDEző: ugrálóvár, felfeDEző: túra a víztoronyban, óriás egyetemi társasjáték, DEcuki: lovaglás és ismerkedés a terápiás kutyával, DEkor kézműves kuckó: mókusos táskafestés, mókusos arcfestés, origami, virágkocsis színező, gyöngyfűzés – lehetett részt venni. A sikeresen teljesítőknek egyetemi ajándéktárgy volt a jutalma.

Majd elérkezett az ételzsűrizés pillanata is: hosszú sorban járultak a főkóstolók elé a csapatok, akik a terepmunka ellenére megpróbálták éttermi színvonalon tálalni az elkészült fogásokat.

- Ahogy körbenézek a Nagyerdei Stadion környékén, befogadva a főzőverseny nyújtotta látványt és illatkavalkádot, óhatatlanul a római hadvezér és politikus, a lakomáiról elhíresült Lucius Licinius Lucullus jut eszembe – köszöntötte a főzőverseny résztvevőit az eredményhirdetés előtt Szilvássy Zoltán rektor.

- Azt, hogy mennyire szeretünk együtt lenni, és mennyire jól érezzük magunkat egymás társaságában, és mekkora igény van a Derbire, mutatja, hogy a tavalyinál több mint 20 %-kal vagyunk többen, összesen 5500-an regisztráltak a programra – mondta Bács Zoltán, az egyetem kancellárja.

A várva-várt eredményhirdetésen aztán kiderült, hogy melyik csapat miben a legsikeresebb. A legjobb csirkés ételt a Kuktatudomágusok - ÁOK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Inzézet - főzték, a legjobb sertésételt a Karhunen csapat (finnül: mackó) - Tanárképzési Központ - készítette. A legjobb leves a Kardos menyecskéké - Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika - volt, a legegységesebbnek a Bohém t'Or - Klinikai Központ Szemészeti Klinika - és a BeszerezTEAM-et - Kancellária Beszerzési Főosztály - ítélte a zsűri. A legharmonikusabb ízvilágot a Szikeforgatók - Klinikai Központ Gyermeksebészet - produkálták, a legkreatívabban a Gazd-Ászok - DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma - tálaltak, a zsűri kedvence címet pedig a SzülDE - Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászeti Klinika Gyermekágy - és az Odaég-team - Kancellária Beszerzési Főosztály - nyerte.

A délutáni programban színpadra léptek Tompeti és Barátai, volt Dumaszínház Dombival, az estet pedig utcabál zárta a Reflex zenekarral.

- Nagyon örülünk, hogy jól sikerült az idei DErbi, az újdonságokat is nagy örömmel fogadták a résztvevők. Az idei év tapasztalatai alapján már most látjuk, hogy hol kell majd apró változtatásokat tenni, hogy jövőre még jobb rendezvénnyel várjuk az egyetem dolgozóit és családtagjaikat – mondta Rőfi Mónika. A Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ vezetője az unideb.hu portálnak elárulta: jövőre, a 2018. június 8-i DErbin ismét jobbnál-jobb programokkal várja a dolgozókat és családtagjaikat a Debreceni Egyetem.

Sajtóiroda - BZs