A patikák szerepe az egészségügyben

2017. június 07. - 16:44 A gyógyszerészi tanácsadás fontosságára és a patikák népegészségügyi szerepére hívták fel a figyelmet a 14. Országos Patikanap szerdai megnyitóján. A Debreceni Egyetemen az idei kiemelt témáról, az allergiáról tartottak konferenciát.

- Évente 60 millió gyógyszerész-beteg találkozás történik a patikákban, ezért kiemelten fontos, hogy a gyógyszerészek és a gyógyszertárak az egészségügyi ellátórendszer részét képezzék – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a 14. Országos Patikanap június 7-ei ünnepélyes megnyitóján Debrecenben. Hozzátette: hazánkban az elvesztegetett életévek 70 százalékért nem az ellátórendszer a felelős, hanem a betegek életmódja.

Az államtitkár kifejtette: a gyógyszertárak szerte az országban fontos népegészségügyi találkozási pontok, ugyanis rengetegen nem járnak orvoshoz, gyógyszertárba viszont igen.

- Ez hatalmas lehetőség, meg kell ragadni minden alkalmat, amikor találkozni lehet a betegekkel. A Patikanap pedig azt a célt szolgálja, hogy egészségügy egy fontos láncszeme a figyelem középpontjába kerüljön, és rámutasson arra, hogy a gyógyszertár az egészségügyi ellátórendszer fontos részeként működik – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere megjegyezte: a lakosok igényei is megváltoztak a patikákkal szemben, hiszen központi hellyé váltak, különösen a kisebb településeken. Az ott dolgozók véleménye sokat számít a lakosok számára.
A megnyitó ünnepségen elhangzott, hogy a népegészségügyi programban a jövőben fontos szerepet kapnak a patikák és a gyógyszertárban dolgozó szakemberek, akik nagyon komoly hozzáadott értéket képviselnek. Ennek jegyében alapította meg a Kiváló gyógyszertári asszisztens díjat a Magyar Gyógyszerészi Kamara és az Egis Gyógyszergyár. A felek az erről szóló megállapodást a megnyitón írták alá.

- A gyógyszerészek szerepe a népegészségügyi programon belül az elmúlt években felértékelődött, az egészségügyi szakszolgálat komoly résztvevőivé váltak. Az Európai Uniónak is kiemelt célja, hogy a népegészségügyben egyre nagyobb szerepet vállaljanak a gyógyszerészek, akik a felvilágosításban, a tanácsadásban rengeteget tudnak segíteni – nyilatkozta az unideb.hu-nak Vecsernyés Miklós, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja.

Vecsernyés Miklós elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy a kar felkérést kapott, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság mellett társzervezőként vegyen rész az idei Patikanap lebonyolításában, és házigazdája legyen a megnyitót követő tudományos konferenciának.

A Debreceni Egyetemen tartott programon a gyógyszerészeknek az allergiás betegségek megelőzésében és kezelésében betöltött szerepével kapcsolatos szakmai előadások hangzottak el, többek közt a Debreceni Egyetem, a Klinikai Központ és az ország vezető szakembereitől. Mivel az allergia komoly népegészségügyi probléma, ezért az orvos-gyógyszerész találkozó egyik fontos célja volt, hogy az elhangzottak beépüljenek a gyógyszerészi gyakorlatba, és ne csak a Patikanapon, hanem egész évben kiemelt figyelem irányuljon a témára.

A 14. Országos Patikanap Debreceni eseményei a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” kampánnyal egészült ki. Az egész napos rendezvényen egészségügyi felméréseket végeztek egy speciális szűrőkamionban és a látogatók egy virtuális anatómiai moziba is beülhettek.

Sajtóiroda-MM